La reactivació de l’economia fa caure l’atur a l’agost un 4%
El Punt. A Catalunya hi ha 391.128 desocupats, un 18,62% menys que el 2020. Uns 52.000 treballadors encara estan en ERTO.
La represa de l’activitat econòmica en sectors crucials com ara el del turisme ha propiciat que l’atur registrat s’hagi reduït en 17.186 persones (-4,21%) a Catalunya en un mes, l’agost, que tradicionalment acostuma a ser més aviat poc propici. Si s’observen les dades amb una perspectiva més àmplia, es constata que des de principis d’any el nombre d’aturats ha caigut en 82.583 persones, cosa que suposa un descens del -18,62%. Aquesta seria la lectura més complaent de les dades, perquè, per altra banda, encara hi ha 52.000 treballadors del país en situació de desocupació temporal, afectats per un ERTO, que suposa, això sí, un 15% menys que al juliol.
Aquest descens progressiu i sostingut no amaga, però, que a hores d’ara hi ha 391.128 persones que consta que no tenen feina, i a les quals cal afegir tot aquell altre segment que, per una raó o altra, no consten en les estadístiques oficials. Tornant als registrats, 165.351 són homes i 255.777, dones; mentre que 20.039 tenen menys de 25 anys. El sector serveis és el que concentra la majoria dels desocupats a Catalunya (287.052), seguit de la indústria (42.087), la construcció (31.372) i l’agricultura (7.626). Es dona el cas, però, que els serveis també han estat la branca on la davallada de l’atur a l’agost ha estat més palpable (-10.892) gràcies, sobretot, als contractes que s’han donat d’alta a l’estiu. I, lligat amb això, els sindicats ja es van apressar ahir a recalcar que el mercat de treball autòcton encara presenta un fort component estacional, i que els nivells de desocupació continuen per sobre dels volums previs a l’esclat de la pandèmia. En una línia força similar es va expressar la Pimec, que va qualificar de “miratge” l’aparent millora dels indicadors, que va atribuir a l’impacte estacional del turisme. Així mateix, la patronal va advertir que la reducció de les persones aturades no s’ha traduït en un increment d’afiliats, la qual cosa indica “falta de consolidació” dels llocs de treball. Així, uns i altres coincideixen que caldrà esperar a la tardor per veure l’evolució del mercat laboral, amb la influència que hi tenen, per exemple, aspectes aparentment col·laterals com ara el repunt del preu de la llum.