La pujada del subsidi d'atur entra en vigor només per a nous aturats | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

La pujada del subsidi d’atur entra en vigor només per a nous aturats

  |   Novetats, Principal

El Periódico. La reforma eleva l’ajuda a 570 euros els primers sis mesos i l’abaixa als 480 al cap d’un any. Els beneficiaris podran compatibilitzar la prestació amb un sou si troben feina

El subsidi d’atur pujarà a partir de la nòmina d’aquest novembre dels actuals 480 euros als 570 euros i la revalorització la ingressaran els beneficiaris el 10 de desembre. No obstant, aquesta pujada només la percebran les persones que es donin d’alta com a nous aturats al Servei Públic d’Ocupació Estatal (Sepe), mentre que aquelles que ja estiguin cobrant el subsidi –unes 750.000 persones arreu d’Espanya– continuaran percebent els 480 euros actuals.

La reforma del sistema de protecció davant l’atur convalidada pel Congrés el 20 de juny va entrar en vigor ahir, com estava previst. La norma reordena el ventall dels subsidis actuals, aquells ingressos que es perceben del Sepe quan algú ha esgotat el seu dret a la prestació contributiva o directament no l’ha generat perquè no ha treballat prou temps o bé perquè fa molt que està a l’atur.

El nou esquema redueix el tipus de subsidis disponibles, n’amplia la cobertura i en simplifica l’accés, especialment per a alguns col·lectius, com les dones víctimes de violència masclista.

Els canvis de model van començar a regir ahir, tot i que el Sepe tanca i abona les nòmines a mes vençut, així que l’efecte revalorizador dels subsidis arribarà a les butxaques dels beneficiaris un mes més tard. El nou esquema fa que un aturat comenci cobrant més i que, posteriorment, l’esmentada quantia vagi baixant fins que, al cap d’un any, torni a ser de 480 euros, com ara. El temps màxim de cobrament es manté en els 30 mesos.

Els primers 6 mesos serà de 570 euros o el 95% de l’IPREM (indicador públic de renda d’efectes múltiples); dels 6 als 12 mesos, de 540 euros o 90% de l’IPREM, i a partir dels 12 mesos, de 480 euros o 80% de l’IPREM. Si l’any que ve el Govern revaloritza l’IPREM, totes aquestes quantitats pujaran.

Una altra novetat important és que l’aturat podrà complementar, durant un temps, part dels ingressos pel subsidi amb un sou si troba feina. La idea és fer perdre la por als beneficiaris d’acceptar una oferta de feina, ja que, fins ara, si aconseguien un contracte perdien el subsidi, cosa que provocava que moltes persones rebutgessin ofertes d’ocupació si era només per unes setmanes o no tenien clar si prosperarien.

Temporers

Un dels col·lectius que se’n beneficien d’una manera més directa són els temporers del camp. Fins ara únicament podien accedir a l’antic subsidi agrari els eventuals que haguessin treballat a Andalusia i Extremadura, i ara aquest dret s’estén a tots els territoris, tant si resideixen a Catalunya com a les Canàries o a qualsevol autonomia. I tots els aturats, siguin temporers o no, ja no hauran de passar el mes d’espera que fins ara era obligatori per cobrar qualsevol subsidi. La persona aturada podrà percebre’l des del mateix mes que li reconeguin el dret. I llavors ja dependrà de la velocitat amb què el Sepe li tramiti el subsidi.

Tot i que la reforma ja està en vigor, la passarel·la que la Seguretat Social es va comprometre a crear per facilitar que les persones que esgotin els subsidis i continuïn a l’atur puguin passar a cobrar l’ingrés mínim vital (IMV) encara no està a punt. La filosofia és mirar de reduir paperassa al ciutadà i que no hagi de començar de zero els tràmits. I que sigui la mateixa Administració qui es passi internament l’expedient i l’aturat passi a cobrar directament l’IMV.

Aquest tràmit va a mitges entre el Ministeri de Treball i el d’Inclusió, que té fins al 22 de novembre de marge per complir els terminis. El primer esbós amb què treballen és que el Sepe contactarà amb els aturats que estiguin a punt d’esgotar el subsidi per citar-los a una oficina. Aquests hauran de personar-s’hi presencialment i firmar un consentiment perquè el Sepe traspassi el seu expedient a la Seguretat Social.