La primera onada de calor ens porta un estiu tòrrid, plujós i de nits tropicals
Diari de Girona. Després de patir la primavera més càlida i la segona més seca des que hi ha registres, ahir va començar un dels cinc estius més calorosos.
Després de patir la primavera més calida i la segona més seca des que hi ha registres, ahir -a les 16.58 hores- va començar l’estiu. La nova estació ens dona la benvinguda amb unes temperatures per sobre de la mitjana normal. De fet, les previsions apunten que a partir d’avui es podria registrar la primera onada de calor de l’any. Hi ha moltes paperetes perquè aquest sigui un dels cinc estius més calorosos del període de referència (1993-2016). També serà un estiu tempestuós, amb precipitacions per sobre del normal.
La mateixa previsió del temps val per a Catalunya, on es preveu també un estiu molt calorós, repetint el model de l’any passat. Les temperatures no només seran elevades durant el dia, sinó que les mínimes seran altes també a les nits. La gran diferència amb l’estiu de 2022 és que es registraran més pluges. Aquesta setmana, els embassaments catalans s’han recuperat fins al 30% de la seva capacitat. No obstant això, les precipitacions no bastaran per a revertir la sequera, apunten els experts.
«El temps s’ha tornat boig»
Qualsevol que digui la coneguda (i falsa) frase de «sempre ha fet calor a l’estiu» s’equivoca. «Ara en fa molt més que abans, hi ha molts més dies d’altes temperatures i les nits són tropicals (superant folgadament els 20 °C), cosa que abans no era habitual», explica el catedràtic de Física de la Terra Francisco J. Tapiador, autor de l’assaig El clima de tus hijos. El professor i divulgador insisteix que la crisi climàtica porta com a conseqüència un clima més impredictible i extrem. «El temps s’està tornant boig, i això és una realitat científica», conclou.
A partir d’avui, l’AEMET (Agència Espanyola de Meterología) no descarta que comenci la primera onada de calor, de la mà d’una massa d’aire càlid procedent del nord d’Àfrica. Vindrà acompanyada de temperatures d’uns 35 °C en el sud i en el centre de la península, també en àrees del nord mentre que a la vall del Guadalquivir, Guadiana i Tajo, el termòmetre pujarà fins als 40 i 42 graus. No hi haurà treva a les nits, que també seran càlides i no baixaran dels 20 o 22 graus en bona part de la costa mediterrània, en el centre peninsular i en el sud, sobretot en zones d’interior.
Avui mateix hi pot haver tempestes tant en el centre com en el nord i l’est de la península. Es registraran entorn dels 15 o 20 litres per metre quadrat en menys d’una hora.