La patronal i els sindicats acorden augmentar els sous almenys un 10% fins el 2025 | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La patronal i els sindicats acorden augmentar els sous almenys un 10% fins el 2025

  |   Novetats

Diari de Girona. La negociació entre els agents socials contempla increments del 4% per a aquest 2023 i del 3% per als dos següents anys. També està prevista una pujada addicional de l’1%, en funció de l’IPC.

Patronal i sindicats han arribat a un principi d’acord perquè els salaris pugin almenys un 10% de manera acumulada durant els tres pròxims anys. Els agents socials han aconseguit tancar un pacte després de setmanes de discretes negociacions que traslladaran als seus sectors per guiar la negociació col·lectiva fins al 2025. L’acord contempla increments del 4% per a aquest 2023 i del 3% per al 2024 i 2025, respectivament.

Aquest acord, que haurà de ser ratificat pels màxims òrgans de direcció dels agents socials la setmana que ve, incorpora un increment addicional de l’1%, depenent de l’evolució de l’IPC. Segons detallen fonts coneixedores de les interioritats, si l’IPC tanca aquest any per sobre del 4%, els sous hauran de pujar el 5%. I si el 2024 i el 2025 l’IPC tanca per sobre del 4%, hauran de pujar un 4%.

La CEOE, CCOO i UGT han segellat les bases de l’Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), una mena de conveni de convenis que serveix després de referència a cada sector per pactar increments salarials. Els percentatges d’increments pactats no són obligatoris, però serveixen de referència i totes les organitzacions signants es comprometen a aplicar-los.

Segons els actuals barems de la inflació (4,1% a l’abril) i en cas de complir-se sectorialment l’acord, les bases pactades entre els agents socials permetrien salvaguardar el poder adquisitiu dels treballadors. Si bé aquests venen d’una severa devaluació de salaris reals durant el 2022, la més gran en quatre dècades. El contingut consensuat no inclou fórmules retroactives, segons fonts de la negociació.

Com funciona l’AENC? Per exemple, a partir d’ara quan patronal i sindicats s’asseguin per consensuar el conveni d’oficines i despatxos de les comarques de Barcelona, un plec que fa mesos que està encallat i que afecta directament les nòmines de prop de 200.000 persones, les dues parts es comprometen a aplicar un increment salarial del 4% per a aquest any. No és obligatori per llei i les dues parts poden acordar més o menys increments, però aquesta xifra els serveix de referència en cas de no entesa.

Polítics contents

El principi d’acord va ser rebut ahir amb satisfacció per líders polítics de signe variat. «Vull agrair als agents socials un acord tan important destinat a protegir els salaris de les persones treballadores», va tuitejar la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. «Malgrat la desídia del Govern, que va renunciar a un pacte de rendes, empresaris i sindicats sí que han actuat amb responsabilitat perquè els espanyols recuperin poder adquisitiu perdut aquests anys», va tuitejar el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.

El 5 de maig del 2022, els agents socials donaven per trencades les negociacions davant la impossibilitat d’arribar a un acord satisfactori per a les dues parts i que les seves sectorials poguessin complir. Casualitat o no, el 5 de maig del 2023 aquests mateixos actors aconsegueixen rubricar un principi d’acord sobre salaris. Un any ha estat en repòs l’AENC i els convenis que s’han renovat durant aquests 365 dies han estat conseqüència de la correlació de forces de cada sector.

Patronal i sindicats aconsegueixen pactar un marc d’estabilitat i desactiven així l’amenaça d’una tardor calenta que havien escenificat les centrals el Primer de Maig. Des del Govern també fa mesos que reclamen als agents socials un pacte de salaris, per evitar introduir un desestabilitzador econòmic en l’actual context d’alta incertesa. L’acord arriba després de renúncies de les dues parts. La CEOE rebutjava qualsevol vinculació de sous amb la inflació, mentre que la part sindical situava la seva primera línia vermella en el fet que tots els convenis tinguessin clàusula de revisió salarial, al marge de l’increment base que pactessin.