La patronal gironina pressiona a la Generalitat pel nou camp de golf
Diari de Girona. Veuen «manca de seriositat» i recorden que el torneig tindria un retorn de 1.300 milions d’euros.
Nou capítol d’estira-i-arronsa entre la Generalitat i el sector empresarial i turístic gironí. Aquests darrers van emetre ahir un comunicat conjunt signat per l’Associació de Càmpings de Girona, la Federació d’Hostaleria de les comarques de Girona, l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA), la Taula Gironina de Turisme, l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), la FOEG, Pimec Girona i la Cambra de Comerç de Girona afirmant que la Generalitat «rebutja» el projecte per celebrar la Ryder Cup al circuit de Caldes de Malavella l’any 2031. El comunicat arriba després de la notícia avançada la setmana passada per El Periódico, mitjà del mateix grup editorial que Diari de Girona, on la Generalitat no veia amb bons ulls el projecte presentat per PGA Catalunya.
L’esmentat projecte, detallat en un pla director urbanístic d’iniciativa privada de PGA Resort, proposa construir un nou camp de golf, el tercer, tenint en compte que en el recinte existent ja n’hi ha dos (el Stadium Course i el Tour Course, tots dos de 18 clots) i, a més a més, una urbanització de 185 cases, o xalets, de luxe de 285 metres quadrats cadascun. Segons han al·legat els promotors en diferents reunions amb el Govern, sense aquesta ampliació no es pot acollir la Ryder Cup.
En l’actualitat, el PGA Catalunya, a més dels dos camps de golf (inaugurats el 1999 i 2005), compta amb 200 habitatges, una casaclub, una acadèmia de golf i dos hotels de 145 i 50 habitacions, respectivament. El camp Stadium Course, el primer que es va obrir, es va dissenyar especialment per acollir grans esdeveniments internacionals, com, entre d’altres, l’Spanish Open i el Sarazen World Open.
Front comú de la patronal
Els empresaris gironins, a través de la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) han posat el crit al cel. En un comunicat, la patronal afirma que l’Estat Espanyol ja s’ha posicionat a favor, així com Barcelona Turisme, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Caldes de Malavella. «No entenem com un projecte que s’està treballant amb el mateix Govern de la Generalitat i que, a més, és compatible amb el Pla Territorial de Girona s’hagi rebutjat pel mateix executiu. Ens
demostra una clara manca de seriositat i descoordinació dintre del govern amb un projecte tan important pel territori. Es tracta d’un dels tornejos més prestigiosos de golf a escala mundial i el tercer esdeveniment esportiu amb més repercussió a tot el món.
El Govern manté la negativa a fer més camps
La portaveu avisa que no s’admetrà la construcció d’un nou equipament «en plena sequera»
Els empresaris subratllen que Caldes és «l’únic» municipi de Catalunya que podria acollir l’esdeveniment
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha obert la porta a la celebració del torneig de golf Ryder Cup l’any 2031 a Caldes de Malavella (Selva). «Si es respecten les actuals restriccions i es conserva l’entorn, es podrà fer», va afirmar ahir a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. Plaja va comparèixer acompanyada del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel
Reyes, per explicar la situació de sequera que pateix Catalunya.
L’empresariat i el sector turístic gironí havien acusat públicament la Generalitat de rebutjar el projecte de la Ryder Cup 2031, que consideren una gran oportunitat i per a la qual estimen un retorn de més de 1.300 milions d’euros. El certamen enfronta equips de golf d’Europa i dels Estats Units. Plaja no va tancar la porta a aquest esdeveniment però va assenyalar que no s’admetrà la construcció de més equipaments: «El que no veu bé el Govern és un pla urbanístic que impliqui fer un nou camp de golf en plena sequera o fins a 185 cases de luxe». després dels Jocs Olímpics i del campionat del món de futbol», va afirmar Miquel Gotanegra, vicepresident de la FOEG. La patronal va insistir que totes les Federacions de Golf d’Espanya i els camps de golf de Catalunya han donat el seu suport a la candidatura i afegien que a Catalunya no hi ha altre espai que pugui acollir la competició esportiva. Finalment, la patronal va subratllar que la Ryder Cup atrauria més de 270.000 visitants i tindria un impacte econòmic superior als 1.300 milions d’euros.
La CUP va preguntar també per aquesta qüestió ahir al president de la Diputació, Miquel Noguer. Aquest va recordar que la Diputació no té competències en urbanisme, i per tant no va voler valorar la situació en considerar que no hi ha cap novetat.