La inflació es manté al 3% a les comarques gironines | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La inflació es manté al 3% a les comarques gironines

  |   Novetats

Diari de Girona. Els preus cauen de mitjana un 0,1% i segueixen la mateixa tònica que a l’octubre Omplir la nevera és un 8,1% més car que fa un any.

La inflació es manté estable a les comarques gironines. L’IPC interanual no es mou de la xifra registrada a l’octubre i continua en el 3%, mentre que, segons recullen les dades que periòdicament fa públiques l’Institut Nacional d’Estadística (INE), aquest novembre a la demarcació els preus han davallat una dècima de mitjana (-0,1%).

Darrere d’aquest percentatge es troben alguns productes que s’encareixen al novembre, mentre que d’altres abaixen els seus preus. Els aliments, habitualment un dels principals protagonistes pel que fa a les dades de l’IPC, moderen la tendència a l’alça i s’encareix un 0,5% al novembre, mentre que omplir la nevera és un 8,1% més car que fa un any. A més, la proximitat de la campanya de Nadal també es fa notar i els productes que més s’encareixen són la roba (+4,8%) i el calçat (+6,7%).

Dins el segon grup, és a dir el d’aquells productes i serveis que davallen i que ajuden a equilibrar la balança, en destaca sobretot el paquet format pel gas, l’electricitat i els combustibles. Aquest novembre, els seus preus han continuat a la baixa, i a l’1,9% que ja s’havien reduït a l’octubre, ara s’hi suma un altre 4,2%. En paral·lel, també s’abaixa el transport (-0,7%), el lloguer de vehicles (-1,8%) i, sobretot, els hotels i allotjaments (-10,9%) perquè s’està en plena temporada baixa.

A més, el preu del grup format pel gas, l’electricitat i els combustibles continua davallant en comparació amb un any enrere. Si es compara aquest novembre amb el del 2022, en concret aquest descens és del 19%, que s’afegeix al que ja s’havia registrat a l’octubre, quan va situar-se al -20,8%.

Caiguda de tres dècimes

A Catalunya, la variació anual de l’Índex de Preus al Consum es va situar al 3,1% al novembre, tres dècimes menys que a l’octubre Els aliments són encara un 8,4% més cars que fa un any, una dècima més que el mes passat, mentre que el transport ho va fer en un 1,1%, és a dir, 1,2 punts menys per la caiguda dels carburants i combustibles, que l’INE xifra en un 6,7% a Catalunya. Al conjunt de l’Estat, la taxa anual de l’IPC al novembre es va situar en el 3,2%, tres dècimes menys que el mes anterior i confirma així les dades avançades a finals del mes passat.

Rebaixar els tipus d’interès

Pimec demana la rebaixa dels tipus d’interès amb la reducció de tres dècimes de l’IPC al novembre i CCOO vol que es reforci les ajudes als més vulnerables. La patronal catalana avisa que l’evolució de la inflació, juntament amb un alentiment econòmic a la Unió Europea i una política fiscal que «no podrà ser tan expansiva» suposa «un potencial risc per a l’economia». D’altra banda, el sindicat posa l’accent en l’afectació de l’encariment de la cistella de la compra d’alguns productes entre les famílies amb menys recursos i que es reforci la protecció social. Per la seva part, la CEOE preveu que la inflació «continuarà moderant-se» el 2024, encara que no descarta algun «repunt puntual».

Pimec sosté que cal mantenir les mesures de contenció dels preus energètics i també apunta a fer-ho a curt termini amb els carburants. Així mateix avisa que els efectes de la sequera poden ser un risc per a la inflació i per això, assenyala que «la millora en la gestió de l’aigua esdevé una mesura estratègica en la contenció dels preus». La patronal de les petites i mitjanes empreses reclama que la rebaixa de l’IVA s’estengui a la carn i el peix i que els increments salarials no només es vinculin a l’IPC, també a la productivitat, els resultats, l’evolució del PIB i els costos, entre d’altres.