La inflació dispara la previsió de compres nadalenques durant el Black Friday | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La inflació dispara la previsió de compres nadalenques durant el Black Friday

  |   Novetats

Diari de Girona. L’encariment de preu, subministraments i hipoteques incrementa del 24 al 47% el percentatge de persones que aprofitaran les ofertes amb les festes de finals d’any en la ment mentre el comerç es resigna davant aquest fenomen.

En preguntar l’any passat per la intenció de compra durant el Black Friday, un 64% dels consumidors enquestats per l’associació de fabricants i distribuïdors Aecoc responia que tenia voluntat d’aprofitar-lo. De fet, un 24% especificava que utilitzaria aquesta campanya de descomptes per anticipar les compres pròpies del Nadal. Aquest any, a les portes del tram més consumista de l’any, el percentatge de gent que preveu comprar durant el Black Friday baixa de manera poc significativa (57%), però, en canvi, es dispara la proporció de consumidors que preveuen avançar la compra de regals nadalencs. Són, segons les dades que farà públiques aquesta setmana Aecoc, el 47%. I el comerç ho sap: els grans del mercat esperen durant els propers dos mesos estabilitat en les vendes i poca cosa més; i el petit comerç s’ho mira amb resignació.

«La gent preveu que s’encareixi la despesa relacionada amb el Nadal i amb els regals, així que intenta preparar-se i anticipar-se per aprofitar aquestes ofertes», analitza la responsable d’estudis d’Aecoc Shopperview, Marta Munné, que assenyala directament l’encariment de l’alimentació , els subministraments i les hipoteques com a principals raons d’aquesta tendència. És cert, matisa, que el Nadal és una de les categories imprescindibles de despesa, però, atesa la situació actual, molts consumidors «es veuran obligats a racionalitzar aquestes compres», bé sigui canviant el tipus de regal, bé sigui aprofitant el Black Friday . «Aquest consum no és incremental, així que es veurà transvasament i avançament de la despesa», conclou la resposable d’estudis d’Aecoc.

Segons l’experiència de Comertia, Associació Catalana de l’Empresa Familiar de Retail, el Black Friday fa anys que guanya pes com a excusa de compra, així que ja s’ha convertit en una de les campanyes més fortes de l’any, només equiparable a les rebaixes. «Això té avantatges i inconvenients –explica el seu president, David Sánchez Farrán–. L’avantatge és que el client està receptiu, hi ha més visites a la botiga i al canal en línia i això es percep en les vendes; l’inconvenient és que en el període anterior i posterior hi ha menys venda».

Així, per a aquest directiu, aquest 2023 cal esperar un novembre i desembre d’«estabilitat» i «transició»: igual que passa des que la inflació es va apoderar de la butxaca del consumidor, es farà una mica més de caixa, però atribuïble gairebé per complet a l’encariment del producte. «Ens trobarem amb un novembre que ha de ser bo, un desembre que aguantarà per la compra de regals i un gener que, amb les rebaixes d’hivern, ha de ser potent», preveu Sánchez Farrán.

«Aquesta serà una campanya [de Black Friday] molt orientada a començar a comprar per al Nadal»,

apunta, també, el professor d’IESE especialitzat en comportament del consumidor, José Luis Nueno. Aquest expert perfila un client que ha esgotat els estalvis pandèmics i que no està en situació de ficar-se en cap mena de crèdit al consum, així que, lluny de l’ambient festiu que -diu- es respirava l’any passat, el que s’imposarà propers mesos serà la compra estratègica. «Hi ha un vent de cua que és favorable, que és que s’ha creat feina, però la majoria són gent jove i salaris baixos, cosa que implica un tiquet de compra menor», afegeix aquest docent.

Previsió «positiva»

El cava tampoc no destapa un directiu d’aquest mercat del gran comerç que prefereix mantenir el seu anonimat. «No hi ha una expectativa d’alegria desbordant, però s’afronta amb optimisme», matisa aquesta font, que parla d’una inflació aparentment més controlada que l’any passat, una amenaça de recessió que no s’ha complert i un consum que es manté estable. «Ho diem amb la boca petita, perquè el comerç es refreda al mínim esternut, és molt sensible a qualsevol variable, però la previsió és positiva», explica. En tot cas, es conformen amb que passi el mateix que l’any passat, quan el Black Friday va funcionar molt bé sense restar vigor a la primera quinzena de desembre.