La inflació de l'eurozona va escalar al juliol al màxim històric del 8,9% | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La inflació de l’eurozona va escalar al juliol al màxim històric del 8,9%

  |   Novetats

Diari de Girona. També suma un rècord a la Unió Europea amb una pujada fins al 9,8% i més de la meitat dels Vint-i-set van registrar pujades de preus de dos dígits.

La taxa d’inflació interanual de la zona euro es va situar el juliol al 8,9%, davant del 8,6% registrat al juny, en el que suposa l’encariment més gran dels preus a la regió de l’euro de tota la sèrie històrica i més de quatre vegades la meta d’estabilitat de preus del 2% del Banc Central Europeu (BCE), segons va confirmar l’oficina comunitària d’estadística, Eurostat.

En el conjunt de la Unió Europea (UE), la taxa d’inflació interanual del juliol va arribar a un nou màxim històric del 9,8%, dues dècimes per sobre de la lectura del juny. El juliol del 2021, la pujada dels preus entre els Vint-i-set va ser del 2,5% interanual.

D’aquesta manera, la pressió inflacionista a l’eurozona i la UE es va situar el juliol per sota de la registrada al Regne Unit, on els preus van pujar un 10,1%, després de l’alça del 9,4% del juny, però va superar els Estats Units, on la inflació es va moderar al 8,5%, sis dècimes per sota del 9,1% observat al juny.

L’escalada dels preus de la zona euro es va intensificar el setè mes del 2022, malgrat que la pujada interanual del preu de l’energia es va desaccelerar al 39,6% des del 42% del juny, mentre que l’increment del preu dels aliments frescos al juliol va ser de l’11,1%, quan al juny havia sigut de l’11,2%.

En canvi, els serveis es van encarir un 3,7% interanual al juliol, tres dècimes més que el mes anterior, mentre que els preus dels béns industrials no energètics van pujar un 4,5%, davant del 4,3% del mes anterior.

A l’excloure del càlcul l’impacte de l’energia, la taxa d’inflació interanual de la zona euro es va situar el juliol al 5,4%, davant del 4,9% del mes anterior, mentre que al deixar fora també l’efecte dels preus dels aliments frescos, l’alcohol i el tabac, la taxa d’inflació subjacent s’ha situat en un rècord del 4%, tres dècimes més que al juny.

El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) va decidir en la seva última reunió, celebrada al juliol, pujar els tipus d’interès en 50 punts bàsics, en la seva primera pujada del preu dels diners des del 2011, a més d’advertir que emprendrà més pujades en pròximes reunions.

Superior al 10%

El mes de juliol, un total de 16 països dels 27 que formen la UE van registrar pujades de preus de dos dígits, incloent-hi deu dels 19 membres de la zona euro.

Els nivells més alts d’inflació s’han observat a Estònia (23,2%), Letònia (21,3%) i Lituània (20,9%), mentre que les pujades menys intenses dels preus es van registrar a França, Malta (tots dos 6,8%) i Finlàndia (8%).