La inflació alimentària se situa en el 4,2% al juny, la menor en dos anys i mig | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La inflació alimentària se situa en el 4,2% al juny, la menor en dos anys i mig

  |   Novetats

Diari de Girona.Els grups de productes i serveis que més van repercutir en la pujada de juny van ser oci i cultura (2,3%) per l’augment dels preus dels paquets turístic

La pujada del preu dels aliments es va moderar al juny amb un descens de dues dècimes respecte a maig, fins al 4,2%, la menor en dos anys i mig. Aquest va ser un dels elements essencials que va contribuir al fet que la inflació general baixés dues dècimes respecte a maig, fins al 3,4%, com va avançar l’Institut Nacional d’Estadística (INE) a la fi de juny. L’organisme va publicar ahir les dades definitives del mes passat que ratifiquen a més de la bona evolució dels aliments, la baixada dels preus dels carburants.

Per la seva banda es va mantenir estable la inflació subjacent, la que exclou els elements més volàtils com els aliments no elaborats i l’energia i que és la més estructural, en el 3%. Segons fonts del Govern, «les dades d’inflació continuen reflectint la capacitat de l’economia espanyola de compatibilitzar el major creixement econòmic entre els principals països de la zona euro amb una moderació dels preus i el manteniment de les mesures per a continuar reduint els preus dels aliments». L’índex de preus de consum (IPC) va registrar una alça del 0,4% respecte a maig, segons les dades de l’INE. L’evolució positiva de l’apartat dels aliments es va deure, principalment, al descens dels preus d’olis i grasses, enfront de la pujada al juny de l’any anterior, segons l’INE. De fet, aquest producte va situar el seu increment en el 53,7%, per sota de gairebé el 63% el mes anterior, gràcies al fet que es va reduir el 2,4% respecte al mes anterior.

Els grups de productes i serveis que més van repercutir en la pujada de juny van ser oci i cultura, amb una variació del 2,3%, deguda a la pujada dels preus dels paquets turístics. Li va seguir l’habitatge, amb una taxa del 0,8%, a causa de l’augment de preus de l’electricitat; i els hotels, cafès i restaurants, amb una variació mensual del 0,7%, que va recollir la pujada dels preus dels serveis d’allotjament i la restauració.

La dada avançada per l’INE ja destacava «la bona evolució dels preus dels aliments», un comportament que es podia atribuir, en bona part, a l’anunci fet a la fi de mes pel Govern sobre la pròrroga del decret anticrisi que elimina l’IVA en els aliments bàsics i que a partir d’ara s’aplicarà també a l’oli d’oliva, que des de l’1 de juliol està exempt de l’IVA fins a setembre, com el pa, els ous, la llet, les fruites i les verdures.

Llavors, l’Executiu va destacar «la baixada dels preus dels carburants», que duien uns mesos en escalada i que aquest juny per fi s’han reduït. Contrasta aquesta dada amb el de l’electricitat, que al juny es va situar entorn dels 54 euros el megawatt a l’hora (Mwh), per sobre del registrat en el mateix mes de l’any anterior. Això ha implicat tornar al juliol tornar a l’IVA del 10%.