La imparable demanda turística a Espanya allarga la temporada a la tardor | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

La imparable demanda turística a Espanya allarga la temporada a la tardor

  |   Novetats, Principal

La Vanguardia. Les grans hoteleres i patronals preveuen que ocupació i preus continuaran alts

Ni onades de calor ni protestes antimassificació no sembla que facin efecte en la demanda turística cap a Espanya. Per molt que les principals empreses insisteixen a deixar de parlar de rècords d’afluència i se centrin en l’impacte econòmic o la convivència amb les comunitats locals, el país s’encamina a un nou rècord de visitants: 42,5 milions de viatgers només fins al juny, un 11,26% per sobre de l’anterior any rècord.

I ho fa per la desestacionalització de la temporada alta, un procés que s’ha proposat moltes vegades com a mètode per millorar les condicions laborals del sector turístic –menys temporalitat dels llocs de treball, estabilitat i professionalització–, però que alhora allarga en el temps la sensació de saturació a les destinacions més exitoses.

El fenomen, amb pros i contres, es consolida aquest any i tant patronals com grans hoteleres consultades preveuen que la temporada s’allargarà fins la tardor. Les altes xifres d’ocupació i els preus –en màxims aquest estiu des que hi ha registres– estan garantits per al setembre i bona part d’octubre, atès el nivell de reserves actual.

“Els últims dos o tres anys la demanda de turisme el setembre i l’octubre ha anat en augment i tenim la sensació que per fi estem desestacionalitzant”, afirma Judith Lloverol, gerent de l’associació empresarial Costa Brava Centre. Després d’un juliol per sota de les expectatives, tot i que amb ocupacions de prop del 85%, els negocis d’aquesta zona del litoral català estan fregant el 100% a l’agost i tenen bones perspectives per als pròxims dos mesos.

“Tenim una gran quantitat de reserves de viatgers nord-americans interessats en el turisme de natura i activitats com el ciclisme”, prossegueix Lloverol, que destaca l’alt poder adquisitiu d’aquest perfil de visitant i el seu impacte en tota la cadena de valor turística. A tall d’exemple: la despesa mitjana diària per turista dels Estats Units arriba als 272 euros sense comptar-hi el transport, el doble del que gasten els britànics i només superat pels asiàtics (303 euros al dia).

En la mateixa direcció apunta la patronal valenciana Hosbec. Des d’aquesta associació empresarial expliquen que des de començaments del mes de juliol i fins a la meitat d’agost han registrat un descens de
dos punts en les ocupacions respecte al mateix període del 2023. Una lleu baixada que atribueixen a la distribució més gran de la demanda al llarg de l’any –en el conjunt de l’any, l’ocupació mitjana és superior–. Defensen, així mateix, que el turista que evita l’estiu té un perfil diferent del de sol i platja, amb interès per l’esport i el benestar i més presència del sector negocis.

“Les reserves confirmen que el mes de setembre serà millor que el juny, i l’octubre i el novembre ja tenen un bon nivell d’esdeveniments de negocis confirmats, la temporada s’està allargant a la tardor sense detriment de l’activitat a la primavera”, afirma Juan Molas, president de Mesa del Turismo. L’organització empresarial estima que la despesa turística mitjana augmentarà un 10% aquest any, amb una aportació al PIB del 13% i tres milions de llocs de treball directes.

Les previsions d’algunes de les grans hoteleres del país hi coincideixen. El cap de vendes de Palladium, Sergio Zertuche, afirma que l’activitat a l’estiu ha evolucionat en manera ascendent, amb un estiu una mica més lent del que s’havia esperat i un agost molt positiu. “Aquest creixement de la demanda s’estén també al mes de setembre, que confiem que serà molt positiu, tant en ocupació com en preu mitjà”, sosté.

A l’Hotusa, subratllen especialment la fortalesa del turisme d’esdeveniments i congressos per a aquesta tardor, “ja que Barcelona, Madrid i altres ciutats destaquen de manera significativa en aquest segment a escala internacional”. L’hotelera Meliá, per la seva banda, ha superat en dos punts l’ocupació de l’estiu passat, amb un 88% al juliol i previsió d’arribar al 90% aquest agost, mentre el preu també continua incrementant. “ Continuem sense apreciar un alentiment en la demanda a curt termini”, avancen.

També a Riu anticipen un mes de setembre “positiu, amb elevades ocupacions” als seus hotels d’ Espanya després d’haver fregat o superat el 90% durant els mesos centrals d’estiu. La tendència continua entre les cadenes amb més establiments del país. Per part de Sercotel, amb una ocupació mitjana del 82% al juliol i l’agost –dos punts per sobre del 2023–, esperen una demanda “sòlida al llarg del mes que ve, amb un augment en el nombre de visitants internacionals en comparació amb l’any anterior i un creixement del 12% en la tarifa diària mitjana”. El mateix fenomen veuen a Barceló, en què han aconseguit un increment del 16,5% en ingressos de reserves respecte al 2023.

L’any, si tot es confirma,
serà de rècord per al negoci
turístic.