La gran banca d'Espanya és la segona de la UE que guanya més quota des de 1999 | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

La gran banca d’Espanya és la segona de la UE que guanya més quota des de 1999

  |   Novetats, Principal

Diari de Girona. L’increment registrat (29 punts) és només inferior al que presenta Xipre (31) Les cinc principals entitats del país copen ja el 70% del mercat i s’acostaran al 75% si el BBVA acaba comprant el Sabadell

El fantasma d’un oligopoli amenaça el sistema bancari espanyol des de fa anys i s’ha intensificat després de l’oferta de compra (opa) llançada pel BBVA sobre el Sabadell. Espanya és, de fet, el segon país dels 27 que conformen la Unió Europea on els cinc bancs més grans han guanyat més quota de mercat des de 1999. Així es desprèn de la recent actualització d’una de les estadístiques amb què el Banc Central Europeu (BCE) mesura l’evolució del grau de concentració de la banca del continent des del naixement de l’euro. Entre aquell any i el tancament del 2023, les grans entitats espanyoles van elevar la seva quota en 29,18 punts percentuals, del 40,3% inicial a copar actualment el 69,48% dels actius.

L’increment és només inferior al del sector financer xipriota (31,22 punts) i està per davant del registrat pel grec, irlandès, letó i portuguès (entre 28,6 i 27,4 punts). Tret del cas de Letònia, es tracta de països que van haver de demanar el rescat comunitari durant la crisi del deute de fa poc més d’una dècada. L’ajuda va ser condicionada a la reestructuració dels seus sectors financers, cosa que explica en part aquest increment de la concentració. Però tot i que en altres països que no van passar per aquest procés també ha augmentat -en grau més baix- la quota dels seus grans bancs, no es tracta d’un fenomen inevitable. Les cinc grans entitats de vuit membres de la UE van reduir la seva quota en el mateix període, particularment les de Malta, Finlàndia i Estònia (entorn de 10 punts).

En termes absoluts, és cert que la quota de les grans entitats del mercat espanyol està encara només una mica per sobre de la mitjana europea (68,5%). CaixaBank (entorn del 25%), Santander (per sobre del 17%), BBVA (al voltant del 14%), Sabadell (fregant el 8%) i Bankinter (cap al 6%) són les que sumen aquest 69,48% del tancament de l’any passat. Hi ha països on la gran banca controla molt més el mercat (més del 90% a Grècia,

Xipre i Lituània), si bé també n’hi ha d’altres en els quals tenen molt menys poder (menys del 40% a Àustria, Alemanya i Luxemburg). El rellevant són les perspectives: si l’opa del BBVA sobre el Sabadell tira endavant, la quota dels cinc grans bancs -als quals s’incorporaria Unicaja- s’elevaria fins a fregar el 75%, segons estimacions del mercat.

Segon indicador

Una altra manera de mesurar l’evolució del nivell de concentració de la banca espanyola és a partir de l’altre indicador que segueix el BCE: l’índex Herfindahl i Hirschman, utilitzat pels principals organismes de defensa de la competència del món per analitzar la situació d’un mercat i aprovar o no operacions de fusió. Es calcula elevant al quadrat la quota de mercat de cada empresa i sumant aquestes quantitats, amb la qual cosa es dona més pes a les companyies més grans. Un valor màxim de 10.000 implica un monopoli. Com a regla general, el BCE estima que un nivell inferior a 1.000 suposa una baixa concentració, mentre que una cota d’entre 1.000 i 1.800 la considera de concentració mitjana, i per sobre de 1.800 la veu d’alta concentració.

Es pot interpretar com una mena de semàfor. El 1999, el sector financer espanyol estava clarament en verd (427) i així seguia el 2007, abans de l’esclat de la gran crisi financera (459). La consegüent desaparició de desenes d’entitats absorbides per altres de més fortes va provocar que el nivell d’alerta passés a groc el 2018, fruit en últim terme de l’absorció del Popular per part del Santander. Des d’aleshores, la integració de Bankia per part de CaixaBank, i en grau més baix de Liberbank per Unicaja, ha elevat l’esmentat to ambarí (1.331 al tancament del 2023).

En aquest indicador, la banca espanyola és la quarta que més s’ha concentrat des de l’arribada de l’euro (904 punts des de 1999), només per darrere de la xipriota, la grega i la letona. En canvi, hi ha hagut vuit països on el nivell de competència ha disminuït des d’aleshores, particularment Estònia, Finlàndia i Malta. El nivell de concentració de la banca espanyola està entorn de la mitjana europea (1.338). Però, de nou, el rellevant són les perspectives: segons les estimacions consultades, la compra del Sabadell pel BBVA afegiria entre 200 i 300 enters més a l’indicador, que s’acostaria al nivell vermell del semàfor. La concentració en el sector espanyol es va disparar després de l’esclat de la gran crisi financera el 2008.