La flota gironina no pesca en protesta contra la UE
Diari de Girona. El sector exigeix a la Comissió Europea que no redueixi un 80% els dies al mar n Més d’un centenar de persones es concentren a Palamós i Blanes i professionals de tot l’Estat es manifesten a Madrid
Els pescadors gironins van amarrar ahir els seus vaixells, i ho tornaran a fer avui, per protestar contra la proposta de la Comissió Europea (CE), que retalla un 79% els dies al mar, passant així dels 130 anuals actuals a 27 o 28 jornades.
Als ports pesquers, completament deserts, pràcticament no es van veure durant tot el dia signes d’activitat, més enllà d’algunes tasques de manteniment de pescadors que no van anar a Madrid a manifestar-se o aquells que es van concentrar als ports catalans.
La retallada afecta 556 vaixells arrossegadors de la Mediterrània -de Catalunya, Andalusia, Múrcia, la Comunitat Valenciana i les Balears-, 3.000 llocs de treball a bord (un 10% del total de la flota espanyola) i 17.000 llocs de treball indirectes. A més de reduir l’activitat pesquera, la proposta de la CE rebaixa un 30% els límits de captura per a la gamba vermella.
Ahir, a Madrid, pescadors de tot el litoral mediterrani espanyol, 2.000 segons els convocants, es van concentrar davant de la seu de la Comissió Europea a Espanya per protestar contra la proposta que es negocia a Brussel·les. Amb missatges com «volem pescar» o «t’imagines mantenir la teva família si treballes 27 dies?», els mariners demanen que es freni la proposta de la CE. L’aturada de l’activitat està sent secundada de forma majoritària, segons les organitzacions convocants. La manifestació va ser promoguda per la Federació Nacional de Confraries de Pescadors i la patronal d’armadors Cepesca.
Paral·lelament, els pescadors catalans van apel·lar ahir des de Brussel·les al «sentit comú» perquè la Comissió Europea replantegi la seva proposta. Coincidint amb la reunió dels ministres d’Agricultura i Pesca a la capital belga, representants del sector es van desplaçar per donar suport a la posició del govern espanyol i, alhora, «pressionar» perquè l’executiu mantingui les seves exigències. El president de la Federació de Confraries de Pescadors de Catalunya, Antoni Abat, va demanar una revisió del càlcul científic que empra la Comissió per avaluar els estocs de població i ha reivindicat els «esforços» del sector, segons ACN.
«Únicament venim a reclamar el dret a treballar, que no és poc», va indicar Abat, qui considera que la proposta de la Comissió Europea suposa «trepitjar una línia vermella». «És impensable, pràcticament diria que és ofensiu», va apuntar.
Per Abat, el millor que podria fer Brussel·les és «tornar a seure i renegociar» el reglament. Més encara tenint en comptes els «esforços» que ha dit a terme el sector durant els últims anys per adaptar-se a les exigències de la Comissió, les quals busquen garantir la qualitat dels estocs de població al mar. «Com a pescadors, notem que estem agafant més peix, i no pas poc; hem vist el fruit d’aquestes mesures», reivindica.
La retallada afecta 556 vaixells, 3.000 llocs de treball a bord i 17.000 feines indirectes
Els pescadors consideren que la normativa suposarà acabar amb el sector»
Les reivindicacions de la Federació de Confraries de Catalunya contrasten amb la posició de la Comissió Europea, que la setmana passada va afirmar que les evidències científiques apuntaven que diverses poblacions de peixos -com per exemple el lluç- es trobaven en una situació «dolenta».
Palamós i Blanes
A la Costa Brava, tant a Blanes com a Palamós el sector va fer sentir la seva veu, amb dues concentracions que van reunir més d’un centenar de persones. Aquí els pescadors també van rebre el suport dels ajuntaments, dels restauradors i dels peixaters per reclamar a la Comissió Europea que no tiri endavant l’acord sobre les quotes per al 2025.
«No tan sols suposarà la mort del sector, sinó que també tindrà conseqüències damunt l’economia d’uns municipis que viuen de cara al mar», va subratllar el vi
cepresident de la confraria de Palamós, Francesc Benaiges. «És impossible poder-nos mantenir treballant tan sols 27 dies; a la pràctica, és com si prohibissin la pesca d’arrossegament», va afegir, segons recull ACN.
Benaiges lamenta que Brussel·les pensi en les grans flotes pesqueres a l’hora de fixar les limitacions, i que s’equipari «la pesca artesanal» amb aquella industrial. «Hi ha gent que fa les normatives com vol, i això suposarà acabar amb el sector», reitera Benaiges. El vicepresident confia que la pressió d’Espanya, França i Itàlia permeti tirar endavant una moratòria per al 2025, evitar que «Brussel·les tiri pel dret», i que de cara a l’any vinent la situació «es pugui gestionar» per arribar a acords que els permetin continuar pescant.
A més, en el cas de Palamós, als problemes per a la pesca d’arrossegament, també se n’hi suma un altre, que afecta un dels productes estrella de la confraria: la gamba. Francesc Benaiges explica que aquesta setmana s’arribarà al topall de quotes fixat i que, a la pràctica, això suposarà que no en puguin pescar més.
A Blanes, l’alcalde, Jordi Hernández, va llegir un manifest redactat per la Confraria de Pescadors de Blanes, acompanyat de membres de l’entitat, així com d’altres regidors i regidores del consistori. «Cap empresa pot sobreviure treballant només 27 dies a l’any. Amb la desaparició del sector primari, quedarà afectat tot el ventall d’empreses i persones vinculades al sector: pescadors, confraries, majoristes, menudistes, restauradors, transportistes, fabricants i tot el sector turístic vinculat», assegura l’escrit. Avui es preveu una concentració al port del municipi.
Reconsiderar les limitacions
El president de la Generalitat, Salvador Illa, va instar ahir a Brussel·les a «reconsiderar» unes limitacions que poden «ofegar el sector pesquer». Ho va fer en el marc de la presentació del pla d’actuacions per impulsar la Regió Mundial de la Gastronomia 2025, on també va subratllar que les confraries són «un exemple de bones pràctiques».
Per la seva banda, el ministre espanyol d’Agricultura i Pesca, Luis Planas, va descriure com «inacceptable» la proposta de la CE. «La proposta de la Comissió fa inviable econòmicament l’activitat pesquera a la Mediterrània», va declarar el polític en arribar a la reunió de ministres d’Agricultura i Pesca de la Unió Europea que va començar ahir a Brussel·les.
«Qui ha fet aquesta proposta, que jo crec que és ofensiva, no ha valorat la repercussió que pot tenir» ANTONI ABAT PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ DE CONFRARIES DE CATALUNYA «És impossible poder-nos mantenir treballant 27 dies. És com si prohibissin la pesca d’arrossegament» FRANCESC BENAIGES VICEPRESIDENT DE LA CONFRARIA DE PALAMÓS