La Fira del Ferro celebra el seu quart de segle | Federació Hostaleria de Girona

Blog

La Fira del Ferro celebra el seu quart de segle

  |   Novetats

El Punt. Seixanta forjadors participen en la 25a edició i fan una escultura conjunta. Després del parèntesi obligat per la pandèmia, la Fira del Ferro de Besalú ha pogut celebrar la 25a edició amb un èxit de participació. Una seixantena de forjadors i artistes que treballen el ferro d’una banda i l’altra del Pirineu es van aplegar per celebrar l’efemèride. Fornals, espurnes de foc i cops de martell damunt les encluses es van tornar a veure en aquesta singular fira, en què el públic va gaudir de demostracions en directe dels mestres artesans.

En aquesta edició, que coincideix amb el quart de segle, els especialistes han forjat al llarg del cap de setmana una peça dedicada a “l’esforç familiar” que suposen aquests treballs artesanals, a més d’exposar les peces pròpies. Es titula Puntal de les flames i, com destacava el president de l’Associació Acunç, Joel Amat, és una manera de donar les gràcies no només als ferrers que venen a fer la trobada, sinó a les famílies, els fills i els parents de tots els forjadors. Per la seva banda, l’alcalde de Besalú, Lluís Guinó, va agrair “la feina dels forjadors i el seu esforç en el treball, la voluntat de mantenir viva una feina que es transforma en art”.

La cita, que s’ha celebrat en el marc de la xarxa de fires Pyrfer Pirineus del ferro, ha combinat activitats de forja, a més de propostes com una visita guiada a la ruta de patrimoni industrial, a més d’altres actes lúdics. El projecte Pyrfer té com a objectiu fonamental valoritzar tot el patrimoni vinculat a la indústria secular de la metal·lúrgia (forja catalana, mines, martinets, forja artística, canals d’aigua i festivals de forja).