La Fira de l'Embotit omple de vida els carrers de Bescanó | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La Fira de l’Embotit omple de vida els carrers de Bescanó

  |   Novetats

Diari de Girona. La localitat gironina gaudeix d’una gran varietat d’activitats per celebrar la tradicional fira gastronòmica i redescobreix el producte de proximitat per a tots els seus visitants.

La 27a edició de la Fira. Bescanó ha acollit un any més la tradicional celebració de l’embotit, la qual va néixer l’any 1996 amb l’objectiu de promoure, a través de la venda directa, productes d’alimentació d’artesania (embotits) de proximitat. Enguany, la trobada ha comptat amb un programa farcit d’activitats com la tradicional Trobada de Puntaires, l’audició de sardanes, concursos, tallers, degustacions, ball o Gegants.

Sol, menjar i bon ambient. «Què més es pot demanar per passar una gran jornada de diumenge?» Això és el que segurament es van preguntar ahir les aproximadament 1.500 persones que van visitar la Fira Gastronòmica de l’Embotit de Bescanó. El municipi gironí va acollir la 27a edició de la tradicional fira amb un munt d’activitats programades per a tots els públics i, el més important, una gran congregació de diferents botiguetes que van omplir els carrers de la localitat amb els aromes d’uns embotits de qualitat i de proximitat.

L’acte que va donar el tret de sortida a la celebració va ser el ball dels Gegants -a càrrec de la colla gegantera de Bescanó- a la zona infantil i que va continuar amb una petita rua per tota la fira. «És una acumulació d’activitats per a diferents edats i un punt de trobada per a la gent del poble». D’aquesta manera va definir Salvador Masó, veí del municipi, la Fira de l’Embotit. «És un orgull per a tots nosaltres, el meu fill per exemple no va sortir de festa ahir per poder formar part de la Fira», va afegir entre riures Masó.

«El puntal de la cultura»

«És el puntal de la cultura bescanonina, a part de la Quina», va explicar el president de la Comissió de Festes de Bescanó, Arnau Lladó. El bescanoní assegura que aquesta edició és la primera que han organitzat ells i que estan «molt il·lusionats de poder omplir de vida el poble». Molt probablement aquesta celebració no es podria portar a terme sense la vintena de veïns que es van presentar com a voluntaris per a -entre altres coses- «donar de menjar a un miler de persones», les quals van omplir de gom a gom el

Parc Lluís Vigué (conegut popularment com el Parc de l’Ajuntament).

L’edició d’enguany va presentar diverses novetats. Una de les que més afició i participació va acumular va ser la inauguració del «Torneig Ultra ràpid de Botifarra». «Ja només per l’etimologia de la paraula té alguna relació», va explicar rient el seu creador, Lluís Solé. «Volíem una cosa ràpida i entretinguda per passar una bona jornada, gaudir i riure una estona», va detallar el bescanoní. «A més, són partides de deu minuts i tens premi assegurat, la parella guanyadora s’emporta sis botifarres i la perdedora només dues», afegeix. L’organitzador del torneig va dir que quan li van proposar la idea a l’Ajuntament, aquests van voler facilitar-los la feina i els van donar unes 360 botifarres del poble per a repartir.

A més , la Fira també va comptar amb diverses activitats per a tots els públics, des d’espectacles musicals per a la mainada fins a tallers «que expliquen com s’ha de menjar l’embotit». «Hem d’entendre quins aromes hem d’anar a buscar a cada producte per poder gaudir al màxim», va explicar el presentador del taller, Jordi Ginabreda.

D’altra banda, pel que respecta a la venda d’embotits, la idea generalitzada dels comerciants va ser que la gent «compra, i molt». Tant Anna Crespo com Gabriel Jubany, de Masqueseros Bio i Formatges Betara, respectivament, expliquen que pel que fa als formatges hi ha dues classes de clientela: «la que busca el tendre i el curat», i que el producte més demanat normalment és el formatge de cabra.

Finalment, la 27a edició de la Fira de l’Embotit va finalitzar tal com s’inicià, amb un poble entregat a l’acte i orgullós de la seva tradició.