La Festa de la Sal de l'Escala celebra el 25è aniversari amb activitats | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La Festa de la Sal de l’Escala celebra el 25è aniversari amb activitats

  |   Novetats

Diari de Girona. En l’edició, que es farà del 16 al 18 de setembre, la cultura convidada és la Índia, coincidint amb el 75 aniversari de la independència.

Després de dues edicions marcades per les restriccions vinculades a la pandèmia Covid-19, aquest 2022 torna a celebrar-se la Festa de la Sal en les condicions habituals i amb activitats especials per celebrar els 25 anys d’aquesta popular festa tradicional. La presentació d’aquesta festivitat es va fer el matí d’aquest dimecresamb la presència de Josep Bofill, alcalde de l’Escala, Lurdes Boix, directora del Museu de l’Escala, i Martí Guinart, Regidor de Patrimoni Històric i Cultural.

La festa començarà el divendres 16 de setembre a les 18.30 a l’edifici del Gavià amb la inauguració de l’exposició «25 anys de la Festa de la Sal» que es podrà visitar durant els dies de la festa. Tot seguit es farà l’actuació del cantautor de l’Escala Josep Tero. Després es farà el tradicional Cercabars, cercavila de cançons pels bars i tavernes de la Platja amb el Cor Indika de l’Escala.

El dissabte es faran el gruix de les activitats, al matí amb tallers, visites guiades, concerts a la Punta, cantada de vermut i la Trobada de Barques de Vela Llatina de l’Escala, que aquest any també commemora la seva 25 edició. A les 11h a l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala es farà la part més institucional, amb la presentació del 25 aniversari de la Festa de la Sal, a càrrec de Josep Bofill, alcalde de l’Escala, Joao de Almeida, president del Patrimoni Marítim Europeu (EMH), Davide Gnola, president de l’associació dels Museus Marítims de la Mediterrània (AMMM). En aquest acte es farà lliurament de plaques als alcaldes de l’Escala que han donat suport a la Festa de la Sal durant aquests 25 anys.

Tot seguit es farà la presentació del país i grup convidat a la Festa de la Sal: Sayari Roots of Gipsy (Rajasthan, Índia) amb la presència de l’ambaixador de la India a Espanya, Shri Dinesh K. Patnaik, coincidint amb el 75 aniversari de la independència d’aquest país. Presentació del llibre i vídeo núm.2 de la col·lecció «Música i danses del món. La Festa de la Sal solidària»: Els gitanos del Rajasthan de la Índia. Sayari Roots of Gypsy: cultura, música i dansa Kalbeliya. I a partir de les 11h es podran degustar plats mariners a les tavernes de la Riba.

A les 17h, com en cada edició, es farà la tradicional Mostra d’oficis mariners i arribada dels vaixells de la sal i en acabat, a les 19h l’intercanvi de danses amb l’ofrena de sal del Rajasthan (Índia) Sayari Roots of Gypsy, Ball de la mainada i Esbart La Farandola , amb l’acompanyament musical dels Tres de ronda. A les 20:30h es celebrarà la ballada de danses ancestrals de l’Escala: Ball de Nyacres, la Farandola i l’espectacular ball del Drac a la platja, que aquest any com a novetat es ballarà a la sorra de la platja, precedit per tres flamarades des del Gavià per donar més rellevància a aquesta dansa ancestral de l’Escala i el seu símbol: el foc. Seguidament es farà l’arribada de les barques amb les veles il·luminades. Es tancarà la diada amb el concert de fi de festa a la Punta a càrrec del gitano Petitet i grups de rumba catalana.

L’endemà diumenge 18 cal destacar, a més de visites guiades a espais vinculats amb la pesca i la salaó i de sortides amb el vaixell Rafael, l’homenatge a l’últim barriler de l’Escala, Sebastià Callol, conegut com a Tianet. Es farà la presentació del llibre núm.2 de la col·lecció «Els oficis de la Festa de la Sal».