La Federació d’Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona respon a les declaració de l’ATA
El Punt. La Federació d’Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona lamenta que s’hagi atacat la figura del seu president, Antoni Escudero, en un moment en què el sector turístic “s’està damnificant per la falta de regulació d’alguns actors turístics, que provoquen greus problemes de convivència entre el resident i l’activitat turística”.
Actualment, a la província de Girona existeix un nombre de 52.000 establiments d’allotjament turístic entre hotels, apartaments turístics, càmpings, cases de turisme rural i habitatges d’ús turístic. En aquest sentit i segons la font de l’Idescat, hi ha concretament: 937 hotels, 148 càmpings, 846 cases de turisme rural, 2.199 apartaments turístics i 47.966 habitatges d’ús turístic.
Segons aquestes dades, el 92% són HUTS, que representen el 49% del total de les places d’allotjament turístic que en són més de 450.000. En concret i segons l’Idescat, les places d’hotels són un nombre de 84.857, les de càmpings 127.932, les cases de turisme rural 9.500, les d’apartaments turístics 6.366 i les d’habitatges d’ús turístic 221.400.
La Federació es qüestiona com pot ser que una tipologia d’establiment turístic que representa a la província de Girona un percentatge tant important, tant en nombre d’establiments turístics com en nombre de places, no hagi de complir els mateixos requisits i normativa com un hotel, un càmping, una casa rural o un apartament turístic.
Els habitatges d’ús turístic s’han convertit en una tipologia d’allotjament turístic molt utilitzada pels visitants de la província de Girona i així de Catalunya, que com tota activitat ha d’estar regulada i controlada com la resta de tipologies d’establiments turístics. Així mateix, el Govern de la Generalitat ha de regularitzar aquest sector de forma que els pisos turístics no es massifiquin com ho estan a dia d’avui.
A més, la Federació demana i d’acord amb l’ATA que es lluiti contra els apartaments il·legals amb més inspeccions i contundència amb els que no compleixen la normativa. No obstant, “això no vol dir que també s’actuï, per tal que la normativa dels HUTS sigui més restrictiva i igual que per la resta dels allotjaments turístics, ja que la situació actual, l’únic que genera es competència deslleial dintre d’un mateix sector”.