La falta de neu marca l'ocupació al Pirineu gironí durant el Nadal | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imatge 1

La falta de neu marca l’ocupació al Pirineu gironí durant el Nadal

  |   Novetats

Diari de Girona. Les condicions meteorològiques han resultat en una falta notable d’esquiadors, tot i que molts turistes han pogut gaudir d’activitats paralel·les poblacions de la Costa Brava han rebut menys visitants degut a que els allotjaments d’aquestes han estat tancats per aquestes dates.

La falta de neu ha marcat l’ocupació al Pirineu gironí durant aquestes festes de Nadal sobretot a les estacions, que han notat la falta d’esquiadors. Tot i això, totes defensen en la mateixa línia que molts turistes s’hi han desplaçat per gaudir de les activitats paral·leles que ofereixen.Pel que fa als hotels i apartaments gironins, la majoria dels ubicats al Pirineu i també en poblacions d’interior han penjat el cartell de complet la nit de Cap d’Any i han rondat el 70% d’ocupació la setmana de Nadal. A la Costa Brava, les reserves han estat més fluixes igual que durant la setmana de Reis. Als càmpings, l’ocupació també ha estat baixa.

Els apartaments turístics de la demarcació de Girona més populars durant aquestes festes de Nadal han estat els ubicats a poblacions d’interior i al Pirineu. La presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona, Esther Torrent, detalla que «l’ocupació mitjana ha rondat el 70% tots els festius i ha arribat gairebé al 100% la nit de Cap d’Any».

En canvi, a les poblacions de Costa Brava «hi ha hagut molt poca incidència, perquè pràcticament tots els allotjaments estan tancats per aquestes dates». El perfil de visitant d’aquestes dates en el conjunt d’allotjaments turístics a la demarcació de Girona ha estat de proximitat.

Pel que fa al sector de l’hostaleria, les xifres d’ocupació més altes s’han registrat entre Nadal i Cap d’Any a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès, on les ocupacions han rondat el 70% i la Garrotxa, on entre el 29 i el 31 de desembre han arribat al 90% d’ocupació. Durant la setmana de Reis, en canvi, les ocupacions han estat més baixes. A la Cerdanya i el Ripollès s’han situat per aquests dies al voltant del 35% i a Olot i la resta de la comarca, del 60 i el 75% respectivament.

Falta de neu i d’esquiadors

A la Vall de Núria, la valoració de la campanya de Nadal és prou positiva malgrat no tenir gruixos importants de neu a diferència d’altres anys. «No tenim totes les pistes obertes, de les onze en tenim quatre, però molts usuaris han aprofitat els tallers infantils com el de fanalets o de buscar el tió; tenim un ventall d’activitats nadalenques per un públic que és molt familiar en el nostre cas», explica la relacions públiques, Ruth Bover.

Tanmateix, Bover admet que «no és igual que l’any passat quan hi havia molts esquiadors, si bé fan un balanç positiu de visitants que han vingut a fer senderisme i altres activitats. «Com a estació, tenim l’opció de fer altres coses, no només l’esquí», subratlla, tot dient que també compten amb un perfil de visitant, sobretot famílies, que cada any decideixen celebrar-hi les festes de Nadal.

L’estació ha tancat el 2023 amb un total de 235.000 visitants que hi ha accedit a través del Tren Cremallera. Aquesta xifra representa un increment de l’11% respecte al 2022. Enguany, ha comptat amb 18.000 visitants en l’època de Nadal.

Pel que fa a Vallter 2.000, el seu director, Enric Serra, ho resumeix de la següent manera: «S’ha fet el que s’ha pogut amb neu i també sense». Serra ha destacat la bona resposta de públic de les activitats programades aquests dies, malgrat no tenir l’estació a ple rendiment per falta de neu. En total, l’estació calcula que ha rebut 6.700 visitants aquest Nadal.

A l’estació de La Molina, tot i que han notat un volum inferior de visitants en comparació a altres anys, el seu director, Xavier Perpinyà, ha comentat que s’ha pogut «esquiar bé» i que també han funcionat les diverses activitats paral·leles que s’ofereixen. En concret, durant aquestes vacances, La Molina ha acollit un total de 38.961 visitants. I tot i que el director de l’estació reconeixia que ha estat un Nadal «una mica estrany pel que fa a precipitacions», les perspectives al gener s’espera que siguin bones i ja han començat amb bon peu amb les nevades d’aquest cap de setmana i les que es preveuen per la setmana vinent.

En una línia similar també fa balanç l’estació de Masella, que tanca aquestes festes amb xifres per sota de les de fa un any. Malgrat això, destaquen que els treballs d’innivació amb neu produïda han permès garantir el 100% de desnivell esquiable. També han indicat que el públic que hi ha anat tenia moltes ganes de practicar l’esport blanc i que els establiments hotelers situats a peu de pistes han penjat el cartell de complet.

Poques reserves a la costa

L’ocupació durant aquesta setmana de Reis a la Costa Brava ha estat baixa i lleugerament superior al sud (amb unes ocupacions mitjanes del 35%), que a la Costa Brava Nord, on l’ocupació mitjana ha estat del 27%. Amb un 42% de les places disponibles per Nadal, a la Costa Brava Nord s’ha registrat una ocupació del 58%. A la Costa Brava Sud, amb un 25% de les places disponibles, els hotels han registrat unes ocupacions mitjanes del 90%.

Les xifres més baixes s’han registrat a la Costa Brava Centre, on només hi ha un 10% de les places hoteleres obertes. Aquí els hotels han treballat poc (50%). Per contra, els restaurants que han obert aquestes festes han tingut una ocupació alta.

El president de la Federació d’Hostaleria a les comarques gironines, Antoni Escudero, en fa una bona valoració i diu que «la demarcació està molt ben posicionada i promocionada».

Pel que fa als càmpings, l’ocupació també ha estat «relativament baixa» a l’interior i al Pirineu. Segons ha explicat el president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, això ha estat així a conseqüència de la «poca neu, que ha limitat l’arribada dels visitants que volien esquiar». Pel que fa a les zones de costa, en canvi, “tot i que hi ha molt poca oferta de càmpings en funcionament, ha estat molt bona sobretot la setmana de Nadal».