La factura del gas 'barata' puja fins al 13% a partir d'aquest dimarts | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La factura del gas ‘barata’ puja fins al 13% a partir d’aquest dimarts

  |   Novetats

Diari de Girona. L’arribada de l’hivern pressiona a l’alça el cost de la matèria primera i obliga a elevar la tarifa a la revisió de l’últim trimestre de l’any

El mercat del gas natural compta amb al voltant de 8 milions de punts de subministrament a Espanya, dels quals, uns 3 milions tenen una tarifa d’últim recurs (TUR, a l’argot energètic). Aquests 3 milions d’usuaris veuran com la factura d’octubre augmenta entre el 7% i el 13% respecte al mes anterior, segons els càlculs de l’empresa especialitzada en la comparació de tarifes d’energia Selectra. I la raó es troba a l’arribada de l’hivern que pressiona a l’alça el cost de la matèria primera, el gas natural, i obliga a elevar la tarifa a la revisió de l’últim trimestre de l’any.

La tarifa regulada de gas –controlada pel Govern– es revisa el primer dia de gener, abril, juliol i octubre de cada any, en funció de si la cotització del gas natural als mercats internacionals puja o baixa un 2% respecte al nivell de la tarifa en vigor. A l’últim trimestre, si bé el cost del gas i del barril de brent han estat inferiors als del trimestre anterior, s’ha incorporat a l’equació el gas estacional (propi dels mesos hivernals) que encareix el cost total de la matèria primera un 45%, fins als 3,22 cèntims per quilowatt-hora (kW).

Segons expliquen des de Selectra, el concepte de gas estacional és un factor que s’utilitza a l’hivern, quan es preveu que augmenti la demanda i pugi molt el preu. Per prevenir una pujada molt abrupta, es crea aquest concepte com una mena d’assegurança per si el preu del gas natural es dispara. I per això, només s’incorpora a l’equació el primer i l’últim trimestre de l’any, mentre que a la resta el pes és zero.

I aquest és el motiu que la TUR pugi a partir d’aquest dimarts un 9,5% de mitjana, segons el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publicat dissabte passat. En concret, el preu fix de la TUR 1 (que és la tarifa que aplica als clients amb un consum de fins a 5.000 kWh) passa de 3,85 euros al mes a 3,26 euros al mes, i el preu de consum de 0,0439 euros per kWh a 0,051158 euros per kWh. Per la seva banda, la TUR 2 –amb un consum de fins a 15.000 kWh- passa de 7,12 euros al mes a 5,66 euros al mes, i el preu de consum de 0,0423 euros per kWh a 0,05011 euros per kWh.

Això es tradueix en una factura entre un 7% i un 13% més alta a l’octubre, el novembre i el desembre que en els tres mesos precedents. Així, amb un consum mitjà de 3000 kWh, més el preu fix, el comptador, els impostos i l’IVA del 21%, el cost anual de la factura passaria d’uns 238 euros a 256 euros; mentre que en el cas d‟una mitjana de consum de 8000 kWh, el cost anual passaria d‟uns 537 euros a 605 euros.

La revisió també afecta la TUR veïnal, que és la tarifa creada durant la crisi energètica per equiparar les comunitats de veïns amb els consumidors individuals (TUR 4 per a usuaris amb un consum superior a 50.000 kWh), passa de 42,70 euros al mes a 36,25 euros al mes i un preu de consum de 0,04095 euros per kWh a 0,04700 euros per kWh. Això suposa un increment d’entre el 14,7% i el 19,3%, que es tradueix en una factura un 12% més cara amb un rebut que passarà de 8.652 euros a 9.656 euros.

I la tarifa lliure?

Els 5 milions d’usuaris restants, que no compten amb una tarifa regulada, tenen un preu acordat entre els usuaris i la comercialitzadora, que varia en funció de cada cas, però que sol ser més gran que el que regula el Govern perquè l’utilitza com a referència. I mancant dades, l’últim informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que feia referència als contractes de gas de l’últim trimestre del 2021, sostenien que les tarifes de gas al mercat lliure són el doble de cares que la regulada.