«La desaparició del comerç local és la mort de la nostra ciutat» | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

«La desaparició del comerç local és la mort de la nostra ciutat»

  |   Novetats

Diari de Girona. El president de Pimec Comerç Girona, Salvador Giraut lamenta «el tracte dels ajuntaments cap els comerciants», advoca per un «pla d’usos comercials coherent» i reclama «més companyerisme» entre botiguers.

Els estralls derivats de la pandèmia de la Covid-19 van afectar a tots els sectors econòmics de la demarcació de Girona, però el comerç és el que encara continua pagant-ne les conseqüències. L’any passat va ser l’únic sector que va registrar un saldo negatiu quant a marxa de negocis. A més, l’arribada de grans empreses i la digitalització dificulten cada vegada més la supervivència d’alguns comerços. En aquest últim any, s’han reduït el nombre de bars (340 a 201), de botigues de roba i calçat (272 a 266) i altres tipus de comerç al detall (518 a 508). Malgrat aquest descens, els establiments alimentaris com els restaurants (284 a 394) i les botigues d’alimentació i begudes (380 a 405) no només han aconseguit sobreviure, sinó que també han augmentat notablement. Davant aquesta conjuntura, el president de Pimec Comerç Girona, Salvador Giraut, diagnostica com a principals agents causants d’aquesta situació als organismes municipals, a la falta de relleu generacional, al model de negoci i al creixement de grans empreses que han absorbit el petit comerç.

Empatia cap als comerciants

Des de Pimec Girona, l’organisme que agrupa 27 col·lectius del sector i que representen a gairebé 3.000 empreses lamenten el rumb que està prenent el petit i mitjà comerç gironí. Per Giraut aquesta situació és «insostenible» i cal que l’administració actuï en defensa del comerciant. «Els ajuntaments no tenen empatia amb els botiguers. Des de l’entitat percebem que es donen més facilitats a les empreses grans que venen de fora que al petit comerciant d’aquí» lamenta Giraut. Més enllà de la predisposició dels consistoris, per resoldre l’èxode de comerços Giraut defensa que «cal que l’administració no posi traves i és necessari que hi hagi un pla d’usos comercials coherents que inclogui diversitat de comerços i que siguin atractius perquè els ciutadans comprin. Si tens una oferta atractiva, tindràs més demanda» afirma el president. En aquest sentit, Giraut també critica «que els carrers estiguin plens de botigues 24 hores» perquè no creen una oferta atractiva.

Tret de la importància de crear un entorn atractiu, també és essencial que el petit i mitjà comerç creï un ecosistema de proximitat. «Els comerços han de ser pròxims han de solucionar amb immediatesa les demandes ciutadanes» sosté Giraut que afegeix que d’aquesta manera el petit comerç «pot lluitar contra les grans empreses i s’evita la mobilitat de persones que van a comprar a grans superfícies». La recuperació del petit i mitjà comerç, però, no només està en mans dels botiguers, sinó que gran part de responsabilitat també rau en els ciutadans. «És important que el ciutadà agafi consciència i es mentalitzi que consumint al seu municipi està donant vida al seu poble. Comprar fora és tirar pedres sobre el nostre teulat, perquè la desaparició del comerç local és la mort de la nostra ciutat» assegura el president de Pimec Comerç Girona.

Per a Giraut, el problema dels comerços té un denominador comú: el model de negoci. «El model de negoci del petit comerç és molt similar i, si no es té un producte molt diferenciador, és molt difícil competir contra les grans marques i treure rendibilitat» lamenta. En aquesta línia, perquè el negoci sigui rendible és important «que el botiguer no només sigui comerciant sinó també empresari. Abans hi havia la concepció de vendre, però ara han de tenir coneixement de gestió i administració d’empreses i d’altres àrees com el màrqueting» explica Giraut que afegeix que l’empresari «ha de tenir la voluntat de canviar els vells costums per adaptarse als nous reptes». La necessitat imperiosa de ser més un botiguer-empresari s’ha aguditzat arran de la pandèmia. «Tot i que mancances són les mateixes la pandèmia i la crisi energètica han afectat directament als costos d’explotació. Per minimitzar els impactes el botiguer ha de saber controlar el personal, el lloguer, el cost del producte i, ara, el consum elèctric» comenta el president de l’organització.

Davant d’aquesta situació, des de Pimec s’ofereix formació a empresaris per tal de proporcionar recursos i solucions en clau d’innovació, digitalització, estratègia empresarial. A més, s’ofereix suport en l’àmbit jurídic, de les finances, del màrqueting i assessorament per a joves emprenedors.

Manca de relleu generacional

En el diagnòstic el sector, Giraut també assenyala el relleu generacional com un causant de l’actual conjuntura del comerç gironí. «Els joves no volen heretar els negocis locals perquè el petit comerç és esclau, arriscat i els joves prefereixen altres vies» per això és important «brindar ajuda als joves emprenedors que innoven» diu Giraut. Per canviar la mentalitat dels joves, el president defensa que cal educació. «Els estudiants d’Administració i Direcció d’Empreses no pensen en el petit comerç perquè només els ensenyen a gestionar grans negocis» lamenta.

Cal més consciència

Finalment, un dels pals de paller que dificulta la recuperació del comerç és l’individualisme dels comerciants. A la demarcació de Girona, segons dades més recents de l’Ajuntament, el 57% de petits i mitjans comerços no estan associats a cap gremi. Això es deu, per Giraut, a la falta de consciència. «Hi ha part de l’empresari que mira a l’altre i el veu com una competència i no com un aliat necessari perquè l’oferta sigui atractiva i funcioni. Tenen problemes comuns i han de lluitar en comú. Han d’allunyar-se l’individualisme i lluitar junts perquè demanar solucions a l’Ajuntament de manera col·lectiva dona més fruits» sentencia Giraut.