La Cuina de l’Empordanet impulsa un projecte que posa en valor la pesca local
Diari de Girona. Les fotografies es poden visitar a Palamós i a l’Escala i els vídeos, a YouTube. El col·lectiu gastronòmic La Cuina de l’Empordanet impulsa el projecte de valoració del peix de les llotges de la Costa Brava «De la Llotja a la Cuina», una iniciativa que compta amb la col·laboració del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava i és cofinançada pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca.
La proposta pretén incrementar el coneixement de les bondats gastronòmiques del producte de pesca local i, per tant, la seva demanda i valor de mercat; donar prestigi als restauradors fent èmfasi en l’ús del peix i marisc de la Costa Brava; valorar una sèrie d’espècies pesqueres en particular i, sobretot, reivindicar la feina dels pescadors.
La proposta es duu a terme a través de tres eixos: la descripció del vincle entre pescadors i restauradors, l’edició d’un llibre de receptes, i la visita a diferents escoles d’hostaleria de la província de Girona.
El primer vèrtex descriu la relació professional i necessari entre cuiners del col·lectiu gastronòmic i pescadors de la Costa Brava. S’han emparellat 17 cuiners amb 17 pescadors dels ports de Roses, l’Escala, l’Estartit, Palamós i Blanes i han compartit i intercanviat vivències i opinions referents al seu sector professional. En aquests moments, s’estan elaborant unes càpsules de vídeo de cada una de les trobades, produïdes pel realitzador audiovisual Òscar Vall. Alguns d’aquests vídeos ja es poden veure al canal de YouTube de la Cuina de l’Empordanet. A més, també es realitza un reportatge fotogràfic a càrrec de Lluís Català, que s’exposa al Port de Palamós, la façana del restaurant el Roser 2 de l’Escala, i el Centre d’Interpretació del Peix (MARAM), a l’Escala.
En relació amb el segon eix, s’està creant un llibret de receptes culinàries que han ideat els mateixos xefs del col·lectiu. S’han escollit disset espècies pesqueres de la zona que es volen potenciar gastronòmicament i s’han convertit en l’element principal de cada una de les receptes. Aquest llibret continua en edició i la intenció és fer-ne mil còpies que es podran trobar a les llotges i peixateries de la Costa Brava.
En últim lloc, també es treballa en la presentació del projecte «De la Llotja a la Cuina», tant dels vídeos com de les receptes, amb demostracions en directe a les diferents escoles d’hostaleria de la província de Girona. Més específicament, serà presentat a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona, a l’Escola d’Hostaleria de l’Alt Empordà de Figueres i a l’INS Baix Empordà de Palafrugell. Les visites tindran lloc quan comenci el curs acadèmic i són una manera de reivindicar el valor de la pesca de la zona de la Costa Brava i divulgar el projecte impulsat pel col·lectiu.