La cuina com a eina per un món més sostenible
Assumint el prestigi que els atorga l’etiqueta de Best of the best, els tres cuiners van coincidir amb Bottura per reivindicar “la màxima responsabilitat” i “l’exemple que han de donar per construir el futur”, situant Bottura com el pioner entre els que van canviar la perspectiva dels xefs amb estrella. “La pandèmia ens ha fet reflexionar i ha accelerat el procés de canvi; la manera de produir i consumir és errònia. Hem de ser capaços d’un canvi radical”, va dir per la seva banda Colagreco.
“La cuina és un element poderós”, hi afegia Roca, apel·lant a un missatge de solidaritat i sostenibilitat: “Un restaurant és una cadena d’emocions que comença a la terra i passa per persones, productors i transformadors, fins a l’equip del restaurant; és el conjunt de totes aquestes persones, que s’han de sentir valorades”, va dir Roca. Adreçant-se a les noves generacions, els tres cuiners van assenyalar que els canvis són possibles “si es provoquen” i van demanar als joves no renunciar a “l’esforç, el sacrifici i la passió”.
Ahir a la nit, els tres xefs cuinaven junts per a la iniciativa solidària engegada per El Celler de Can Roca: un sopar preparat a sis mans, la recaptació del qual anirà a la unitat de neurocrítics de l’hospital Josep Trueta de Girona. Les reserves estaven exhaurides des de fa dies, però la col·laboració solidària amb la iniciativa continua oberta des del web d’El Celler de Can Roca.
Joan Anton Colet, millor sommelier de Catalunya
Joan Anton Colet, sommelier en cap al restaurant El Cigró d’Or (Vilafranca del Penedès), va ser proclamat ahir guanyador del concurs Millor Sommelier de Catalunya 2022 (va ser tercer finalista en el concurs el 2019). En segona posició va quedar Anna Casabona, delegada de vendes de Juvé & Camps Prime Brands, i el tercer finalista va ser Antoni Albiol, propietari sommelier de DiVins Enoteca (Barcelona). Ahir, en l’última fase del concurs, que se celebrava en el marc del Fòrum, els participants en aquesta edició 2022 competien en diverses proves: en primer lloc, havien de fer un tast de dues copes, una de les quals s’havia d’explicar en anglès, i posar nom a tres vins en un tast a cegues; a continuació, havien de detectar els possibles errors d’una carta de vins, i, finalment, havien de suggerir els maridatges per a un menú de set plats i per als quals s’havien de proposar set vins de països diferents.