«La Covid ens ha robat dues temporades turístiques»
Diari de Girona. Els premis G! del Patronat de Turisme reconeixen la nissaga Mestres, per la seva vinculació amb el món del càmping; l’empresa Sarfa, que ha celebrat cent anys d’història; el professional del sector Josep Comaposada i la cap de sala del restaurant Miramar, Montse Serra.
Ripoll va acollir ahir l’entrega de la setzena edició dels premis G! de turisme, organitzats pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona. L’acte va estar presidit pel president de la Diputació i el Patronat, Miquel Noguer, i hi van assistir més de cent convidats entre autoritats, guardonats i representants del sector turístic gironí. Durant el seu discurs, Noguer va afirmar que el sector «ha patit molt» per la covid-19, ja que els ha robat «dues temporades» turístiques. Segons va indicar, el 2020 va ser un any «per oblidar», el 2021 «va ser millor» i confia que el 2022 s’acosti al 2019. Les previsions, va dir, indiquen que la demarcació es troba en una dinàmica positiva, i per això va augurar una bona temporada de primavera-estiu. Segons va indicar, l’objectiu prioritari és atraure el turista britànic i de la resta d’Europa.
En el decurs de la cerimònia es van lliurar nou premis en tres categories: premi de recerca, premis a la comunicació turística i premis d’honor i especials. Dins dels premis honorífics, el premi Josep Pujol i Aulí a la trajectòria professional va ser per a Josep Comaposada i Seuba, en reconeixement a «la seva llarga trajectòria professional durant la qual s’ha dedicat al sector turístic, majoritàriament al de l’allotjament turístic». Del premiat també se’n va reconèixer «l’esforç i compromís amb el sector i amb la cultura, amb el qual ha contribuït a la projecció de la marca Costa Brava a l’exterior».
El premi Xiquet Sabater al projecte empresarial va ser per a l’empresa Sarfa, en reconeixement a «l’excel·lent tasca desenvolupada en els seus cent anys d’història, durant els quals ha interconnectat el territori i ha contribuït al desenvolupament i el posicionament del sector turístic gironí».
El premi especial Juli Soler i Lobo, dins l’àmbit gastronòmic, va anar a parar a mans de Montse Serra i Buixeda per dos motius: per una banda, per la seva trajectòria i experiència professional en l’àmbit de la restauració, ja que «ha portat l’ofici de cap de sala del restaurant Miramar de Llançà a l’excel·lència», i, d’altra banda, per la seva vocació de «servei i cultura de l’esforç de què sempre ha fet gala, la dedicació i l’estima per la Costa Brava».
Finalment, l’últim premi honorífic, el premi especial Jordi Comas i Matamala, va estar destinat a la família Mestres, per haver-se convertit en una família capdavantera en la gestió dels càmpings, «sempre amb afany d’innovar, crear producte i créixer tenint present la seguretat, la sostenibilitat, la qualitat i la innovació».
Premis de comunicació
Durant la tarda d’ahir també es van entregar els premis de comunicació turística, d’àmbit internacional i que es troben entre els més ben dotats de l’Estat, amb 12.000 euros. El premi Climent Guitart a la «Millor projecció dels valors i atractius turístics de la Costa Brava i/o Pirineu de Girona en clau inspiradora», dotat amb 3.000 euros, va ser per a Álvaro Sanz i Alonso pel monogràfic publicat a la revista Descobrir, Transpirinenca. La Gran Aventura dels Pirineus, en reconeixement a la complexitat, transversalitat i qualitat del projecte, així com per divulgar i projectar els atributs paisatgístics, culturals i turístics del Pirineu de Girona. Aquest projecte es convertirà en una sèrie de sis capítols a TVE Catalunya.
El premi a la «Millor experiència turística de la Costa Brava i/o el Pirineu de Girona», dotat també amb 3.000 euros, va ser per a l’equip de la cadena de televisió francesa France 2, integrat per Marie Candice Délouvrie, François Guinle, Nicolas Trau i Cédric Zacchia, pel reportatge «Espagne à la découverte du Cap de Creus», en reconeixement a la projecció i difusió dels valors i atractius naturals, culturals i turístics del Parc Natural de Cap de Creus i de la destinació Costa Brava.
El guardó al «Contingut més original i innovador sobre l’oferta turística de la Costa Brava i/o Pirineu de Girona» va ser per a Manuela Kirschner i Matthias Bergbauer, editors de la revista alemanya especialitzada en el submarinisme Silent World, pel reportatge «Costa Brava- Wilde Küste», en reconeixement a la qualitat dels textos i les fotografies, així com per presentar una perspectiva nova que combina experiències de submarinisme amb l’oferta turística de la Costa Brava.
Finalment, el premi a la «Millor proposta i/o experiència en turisme sostenible a la Costa Brava i/o Pirineu de Girona» va anar a parar a Carme Escales i Jiménez, per la col·lecció d’articles «El jardín de los remedios», «El sueño de vivir entre caballos: su magia y la vida en el campo» i «Pedalear con otro sentido», publicats a la versió digital de la revista Traveler Condé Nast, en reconeixement a la varietat i originalitat dels continguts i a la difusió d’experiències ecoturístiques i inclusives de la Costa Brava i el Pirineu de Girona.
Investigació del geoturisme
Finalment, el premi G! de recerca Yvette Barbaza al millor treball de recerca, que en aquest cas està dotat amb 6.000 euros, el va rebre Maria Teresa Monje i Alegret, pel desenvolupament del projecte d’investigació «El geoturisme a les comarques gironines. El Geotrail inPyrenees: una proposta geoturística per a donar a conèixer els recursos geològics del Pirineu de Girona».