La cistella de la compra no baixarà el 2024, però pot moderar-se
El Periódico. El Govern ha prorrogat les mesures dissenyades per pal·liar l’alça de preus dels aliments experimentat durant 2023.
¿Quant s’ha encarit l’alimentació el 2023?
La pujada del preu de l’oli d’oliva, que va acabar 2022 amb un increment del 25,9%, va ser majúscul el 2023, motivat per l’acumulació de males collites per la sequera, la pujada dels costos de producció i l’escassetat d’estocs dels distribuïdors. Segons l’INE de novembre, l’increment interanual de l’oli va ser del 66,7%. Li van seguir l’arròs (+17,1%), els llegums i hortalisses fresques o refrigerades, excepte patates i altres tubercles (+16,8%), els productes de confiteria (16,6%), els sucs de fruites i vegetals (+ 14,5%), els gelats (+13,8%), les patates (+13,4%) i la carn de porcí (12,9%).
El cost d’una cistella bàsica al desembre
/ La mateixa cistella de la compra que fa un any costava poc més de 120 euros, avui s’acosta als 130. És una compra fictícia realitzada a la web de Mercadona –el súper amb més quota de mercat d’Espanya– per aquestes dates de 2022 i que inclou fruites i verdures, llenties, llet, ous, pa, carn, peix, i oli. Llavors, aquest conjunt d’uns 25 productes sortia per 122,8 euros; ara, per 128,8. Un lot molt més discret, dissenyat per cobrir les necessitats més bàsiques (macarrons, bledes, patata, llenties, taronges, oli d’oliva, llet, carn picada, pa i ous), són 27,37 euros al mateix supermercat, també uns 6 euros més car que fa 12 mesos.
Raons de l’alça
En l’origen de la pujada incideixen diversos factors, explica Pedro Aznar, professor del departament d’Economia, Finances i Comptabilitat de ESADE. “Hi ha hagut un increment dels costos de producció al sector agropecuari, amb augments importants en alguns casos, com el 76% dels fertilitzants.” També ha repercutit “el preu de l’energia, ja que les mesures de contenció del Govern només es van aplicar a l’àmbit domèstic i no al productiu”. I va ser determinant l’impacte de la sequera, “que ha fet que algunes collites s’hagin vist minvades”. Una vegada més, l’oli d’oliva extra verge és un clar exemple. Parte de responsabilitat tenen també les lleis de benestar animal i algunes taxes que s’acaben traslladant als preus, com l’impost al plàstic.
Mesurades per pal·liar les pujades
El únic moviment del Govern en aquest terreny ha sigut mantenir en vigor una mesura dissenyada per caducar a meitat d’any. El 2022 va començar amb una rebaixa obligada de l’IVA de productes d’alimentació bàsica com el pa, la llet, el formatge, els ous, la fruita i la verdura, en els quals passava, del 4% al 0%; i en olis i pastes, del 10% al 5%. Al juny, l’Executiu va prorrogar la mesura sis mesos més i ha anunciat que la manté el 2024.
Supermercats
Los supermercats miren aquest 2024 amb certa confiança que els preus aniran tornant progressivament a quotes d’inflació més regulars. Ja a finals de 2023, “en termes generals, les pressions inflacionistes es van suavitzar a bona part de la cistella d’aliments”, apunten des d’Anged, que representa a grans empreses de distribució.
Consumidors
Facua es va passar tot l’any denunciant que la rebaixa de l’IVA no era suficient. Segons la seva última comparativa, el 54% de productes que haurien de ser més barats ara per estar gravats amb un IVA menor, estan més cars que fa un any. Aquesta associació de consumidors reclama que el Ministeri de Consum investigui si alguna part de la cadena alimentària està aplicant malament aquesta mesura o està enriquint-se indegudament amb ella.
Especialistes
“No sembla que hi vagi a haver baixades de preus generals en els pròxims mesos, però, això sí, la previsió és que la situació es moderi”, augura Aznar, de ESADE. Segons diferents gremis de Mercabarna, els preus d’alguns aliments s’han estabilitzat des de setembre i hi ha llotges que detecten baixades, encara modestes, en alguns productes.