La CEOE vol retardar la jornada reduïda i Díaz ofereix adaptar-la
Diari de Girona. Treball rebutja ajornar l’aplicació de la norma, però proposa que les empreses puguin distribuir els horaris de forma irregular. CCOO acceptaria que la llei entri en vigor després de l’1 de gener del 2025 si la patronal s’afegeix a l’acord
La CEOE demana al Govern retardar l’entrada en vigor de la reducció de jornada a 37,5 hores setmanals més enllà de l’1 de gener del 2025, que és la data que preveu el Ministeri de Treball. Els empresaris reclamen una entrada en vigor esglaonada, que dilataria la plena vigència fins a una data pròxima al 2028, quan caduqui l’últim conveni col·lectiu avui en vigor.
El departament dirigit per Yolanda Díaz no està disposat a atendre d’entrada l’esmentada petició, però ha ofert flexibilitzar els actuals marges perquè les companyies puguin distribuir de manera irregular els horaris, com figura a l’esborrany remès als agents socials i a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. És a dir, que els empleats facin més hores durant els pics de feina i després en facin menys quan baixi l’activitat. Les negociacions al si del diàleg social es mouen i surten de l’enrocament en què estaven instal·lades durant les últimes setmanes.
“El Govern vol arribar a un acord que inclogui també la patronal”, va insistir ahir el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey. I, amb l’objectiu d’atraure els empresaris, el Ministeri de Treball s’ha avingut a flexibilitzar els seus primers postulats. I ha funcionat, d’acord amb les paraules del número 2 de Yolanda Díaz després del conclave d’ahir.
El Ministeri de Treball ha ofert ampliar els marges de la distribució irregular de la jornada. Actualment la normativa preveu que l’empresa pot disposar d’un 10% de la jornada anual d’un treballador de manera més discrecional. És a dir, fer que l’empleat augmenti la jornada durant un lapse de temps, a canvi de recuperar després el descans. Ara Treball planteja que el nombre total d’hores de distribució irregular que té una empresa per treballador continuï igual, encara que el total de jornada anual disminueixi.
Al que no està disposat el Ministeri que lidera Yolanda Díaz és a retardar l’entrada en vigor de la norma tal com reclamen els empresaris. Aquests demanen no disminuir la jornada fins que no vagin caducant els diferents convenis col·lectius d’aplicació. I una vegada aquests vencin, situar en el nou aquesta referència de 37,5 hores setmanals. És a dir, si la norma s’aprovés demà i tenint en compte que els convenis solen durar tres anys, l’últim conveni a recollir la reducció de jornada podria demorar-se fins a una data pròxima al 2028.
Promesa electoral
La promesa electoral del Govern especifica que l’1 de gener del 2025 la jornada laboral serà de 37,5 hores setmanals. Per complir aquesta fita, Treball hauria de remetre els pròxims dies una norma al Congrés dels Diputats. La data d’entrada en vigor és una peça dins de la negociació i els actors implicats estan disposats a jugar-la. La CEOE ho té clar: “Canviar la jornada d’un conveni en vigor augmentaria la inseguretat jurídica, és trencar amb el que s’ha pactat”, apunten fonts empresarials consultades.
Des de CCOO, el seu secretari general, Unai Sordo, ja havia avançat públicament la seva posició, mostrant-se a favor de retardar l’entrada en vigor si servia perquè la CEOE hi donés el seu sí. “Ha d’entrar en vigor al més aviat possible”, va afirmar, en un to més inflexible, el vicesecretari general d’UGT, Fernando Luján, després de la reunió del diàleg social. Però entre el grup sindical creix el temor que aquesta flexibilitat per atraure la patronal se’ls giri en contra i dilati en el temps substancialment l’aplicació. Ara les parts aniran polint una data en comú, que difícilment serà aquest 1 de gener del 2025.