La CEOE oficialitzarà dimarts el seu 'no' a l'última oferta sobre la jornada laboral | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La CEOE oficialitzarà dimarts el seu ‘no’ a l’última oferta sobre la jornada laboral

  |   Novetats

El Periódico. La patronal reunirà la seva cúpula una setmana abans de la data límit per afegir-se a la llei. Pepe Álvarez es reunirà amb Puigdemont, els vots del qual són claus per aprovar la llei

La patronal CEOE preveu formalitzar dimarts vinent, 5 de novembre, el seu rebuig a l’última oferta del Ministeri de Treball per reduir per llei la jornada laboral. Els empresaris han convocat el seu comitè executiu per escenificar el seu rebuig d’una norma que, segons han anat defensant durant els 11 mesos que fa que negocien, envaeix competències de la negociació col·lectiva. “La cosa no dona més de si”, afirma un dirigent consultat per aquest mitjà. Des de la patronal confien en el fracàs de la llei per falta d’una majoria al Congrés per validar-la.

El 29 d’octubre passat, el Ministeri de Treball va presentar als agents socials la seva última oferta per tancar la negociació i remetre-la a la nova fase: el Congrés dels Diputats. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, va llançar un all in i va posar a sobre de la taula un paquet d’ajudes d’entre 350 i 375 milions d’euros per alleujar les microempreses en aquesta reducció del temps de treball dels seus empleats.

El pla d’acompanyament inclou subvencions directes de fins a 6.000 euros per a cada empresa de menys de cinc empleats que es dediqui a l’hostaleria, el comerç, l’agricultura, les perruqueries o la neteja. I que no va acontentar els patrons. El seu president, Antonio Garamendi, el va titllar de “paraigua” més que “paracaigudes”, perquè les “pimes es tirin d’un barranc”.

Treball va donar als agents socials un termini de dues setmanes per pronunciar-s’hi. Els sindicats fa mesos que són dins de l’acord i la patronal no ha arribat a entrar-hi mai, sospitant en tot moment i invocant que les intencions del Govern constitueixen una invasió de l’autonomia de la negociació col·lectiva.

“¿Quants en van, ja, d’ultimàtums? ¿Tres? ¿La tercera és la bona?”, va ironitzar ahir Garamendi, en un acte. “Ja no sé com explicar-ho. Que es respectin els articles 7 i 37 de la Constitució espanyola, que parlen de la negociació col·lectiva. […] És sorprenent que no es vulgui respectar la vigència dels convenis. És intervencionisme en estat pur”, va afegir l’empresari.

El secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, no ho va verbalitzar després de la reunió de dimarts, però tampoc va poder evitar evidenciar les escasses esperances que tenen en el Ministeri que la patronal s’acabi afegint a l’acord. “[Les propostes de la patronal] hem hagut d’endevinar-les més que escoltar-les. […] Sembla un debat dels anys 80”, es va queixar el número 2 de Yolanda Díaz.

Els sindicats oculten menys les seves expectatives i ja maniobren per sumar prou majories perquè la llei prosperi al Congrés. Així, Pepe Álvarez va avançar la seva intenció d’anar a Waterloo per reunir-se amb Carles Puigdemont, acabat d’elegir president de Junts, per atraure els postconvergents a l’acord. Els seus vots són claus i fins ara han mostrat recels –tot i que no un no explícit– a la normal.