La capital gironina del formatge artesà
El Punt. Lladó celebra la vint-i-sisena edició de la fira d’aquest producte, consolidada com un referent al país. Hi participen fins a 26 productors
Fa 26 anys, un grup de veïnes i veïns de Lladó volia fer una fira i només tenien clar que havia de ser sobre algun producte alimentari. Van veure que una explotació de cabrum duia els sobrants dels recuits a la carnisseria del poble, i van decidir apostar pels formatges. Ho explica Jan Millastre, el director i l’ànima de la Fira del Formatge de Lladó, que, celebrada ahir, va arribar a la vint-i-sisena edició consolidada al capdamunt de la llista de les principals fires d’aquest producte làctic de país, juntament amb la de la Seu d’Urgell (Alt Urgell) i Vic (Osona). Hi van participar un total de 26 productors de formatges d’arreu de Catalunya, la majoria de municipis relativament propers a Lladó. “Som un poble de 900 veïns, fem una fira rural i no volem ser més grans”, va sentenciar Millastre, fent tota una declaració d’intencions. I va reblar: “Lladó és conegut a Catalunya i més enllà gràcies al formatge.”
Ell mateix va destacar que la degustació –quatre formatges i un got de vi o cervesa artesana– és l’activitat de la fira que els ha donat més prestigi pel vincle que hi ha entre productors i visitants. Es tracta en tots els casos de productors artesans, certificats per l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà.
L’altra activitat destacada de la diada d’ahir va ser el tast maridatge, dirigit per Xavier Baig, de La Noucentista de Girona, amb vins i formatges de La Vinyeta, cervesa Rufa i formatges del Mas Marcè, Làctics Peralada i La Xiquella de la Vall d’en Bas. Hi havia també parades de productes artesans, mostra d’artesania, jocs infantils i concerts, i es va presentar un nou capgròs de la fira.