La recuperació es consolidarà el 2022, segons la Cambra | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

cambra

La recuperació es consolidarà el 2022, segons la Cambra

  |   Novetats

El Punt. La institució és optimista, tot i que revisa lleugerament a la baixa les previsions. Alerta dels perills de la inflació. Aquest 2022 serà el de la consolidació de la recuperació econòmica. Segons els càlculs de la Cambra de Comerç de Barcelona, el creixement, però, no serà ni lineal ni ràpid i sobre aquesta represa encara pesen algunes incògnites, com ara l’evolució de l’òmicron, la crisi de subministraments i molt especialment el progrés de la inflació, factors que són precisament els que han marcat la frenada en l’últim trimestre del 2021.Amb aquestes consideracions la Cambra rebaixa un xic les seves previsions de creixement per al tancament del 2021 i també per a l’evolució del 2022, en què, segons la institució, el producte interior brut català creixerà un 6% i un 6,3%, respectivament (en l’informe d’octubre les previsions de la Cambra eren del 6,1% i el 6,5%). Segons Joan Ramon Rovira, cap del gabinet d’estudis de la Cambra, els motors de la reactivació seran el consum privat i el comerç exterior, i també l’esperança que la “gripalització” de la pandèmia faci revifar el turisme exterior.

Per damunt de tot plegat, però, plana l’amenaça d’una inflació que, tot i que els indicadors de futur apunten que serà transitòria, també serà “persistent” durant uns mesos, en paraules de Rovira. I és que l’alça dels preus, que té l’origen en l’encariment energètic, genera tensions en sectors industrials exportadors que estan rebaixant marges per ser competitius. A més, la inflació subjacent, la que descompta productes estacionals, comença a mostrar tendències alcistes (3,4% més que el 2020) i marca el to de fons dels preus.

Els pronòstics de Rovira indiquen que la inflació es mantindrà elevada durant la primera meitat de l’any abans d’iniciar una davallada que farà que el conjunt de l’any generi un IPC del 3,8%.

Cal apujar salaris

Amb aquestes perspectives, la presidenta de la Cambra, Mònica Roca, va advocar per modular els salaris reals d’acord amb la inflació i tenint en compte la productivitat, apostant per la millora de la qualitat dels llocs de treball i la formació. “Defensem un model de valor afegit que es reflecteixi en els salaris, que han de ser pactats pels agents socials i adaptar-se a les circumstàncies de cada empresa, sector i territori”, va afirmar Roca.