La banca espanyola és ja la sisena que menys paga pels nous dipòsits | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

La banca espanyola és ja la sisena que menys paga pels nous dipòsits

  |   Novetats

Diari de Girona. A Europa, només grecs, eslovens, croats, xipriotes i portuguesos ofereixen un tipus inferior, segons el BCE.

La banca espanyola torna a arrossegar els peus en la remuneració dels dipòsits en comparació amb la majoria de les seves homòlogues europees. Els bancs del país es van comprometre a pagar a les llars un 1,41% de mitjana en els contractes subscrits a l’abril, a penes una dècima més que al març. Això va provocar que siguin ja els sisens que menys retribueixen aquests productes financers a termini dels 20 sectors financers de la zona euro, un lloc per sota del que ocupaven al març en haver estat superats pels irlandesos (1,59%). Només els grecs, croats, portuguesos, eslovens i xipriotes van oferir un tipus inferior, segons les dades publicades aquest dilluns pel Banc Central Europeu (BCE).

En l’extrem oposat apareix la banca de països com Itàlia (3,08%), França (2,95%), Lituània (2,68%), Estònia (2,66%) o Bèlgica

(2,65%). L’interès dels nous dipòsits a les llars espanyoles a l’abril, així, va estar de nou notablement per sota de la mitjana europea (2,27%) i, de fet, la diferència entre tots dos tipus s’ha eixamplat des del tancament de l’any passat (de 0,8 a 0,86 punts). Per posar-ho en perspectiva, al tancament del 2021, abans que comencés la pujada vertiginosa dels tipus oficials per a combatre l’espiral inflacionista, la diferència era de tot just 0,17 punts.

Després de mesos en encefalograma pla malgrat aquest encariment dels diners, la remuneració

dels nous dipòsits a termini a les llars va donar un cert símptoma d’activació al març, en saltar del 0,89% a l’1,31%.

No obstant això, a l’abril va tornar a registrar un creixement nimi, per més que l’1,41% sigui el nivell més elevat des de principis de 2014. A més, el conjunt de dipòsits a termini contractats per les famílies té un interès mitjà de tot just el 0,7% a causa de la lenta pujada del tipus dels nous dipòsits, enfront de l’1,61% mitjà de la zona euro.

Molt més barat

Però encara més, la immensa majoria dels diners que les famílies tenen guardats en els bancs es remunera amb un pírric 0,1%. Així, dels 986.408 milions d’euros que tenien les llars en els bancs a

l’abril, el 92,4% (911.685 milions) estava en comptes corrents a la vista al citat 0,1%. A penes un 7,6% (74.723 milions) estava en dipòsits a termini amb el tipus mitjà del 0,7% (l’interès del saldo és més baix que el de les noves operacions perquè la majoria dels productes van ser contractats en moments en els quals les entitats no pagaven res o gairebé res).

La immensa majoria els diners que les famílies tenen guardats en els bancs es remunera a un pírric 0,1%