Jubilació anticipada per a feines de risc | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Jubilació anticipada per a feines de risc

  |   Novetats

La Vanguardia. S’aplicaria a les professions amb més baixes i més mortalitat.

Bombers, treballadors ferroviaris, personal de vol i policies locals són alguns dels vuit col·lectius a què s’aplica actualment un règim diferenciat de jubilació anticipada perquè es consideren activitats de risc. Poden passar abans a la jubilació que la resta dels treballadors per les característiques de la seva professió. Doncs bé, ara la llista d’ocupacions, categories o activitats professionals que es poden jubilar anticipadament s’ampliarà quan es consideri que aquestes feines són de natura excepcionalment penosa, tòxica, perillosa o insalubre. Com es determinaran aquestes activitats? En funció dels índexs de morbiditat o mortalitat.

És la proposta que el Ministeri d’ Inclusió i Seguretat Social ha plantejat aquesta setmana als agents socials per establir els denominats coeficients reductors que regularan aquesta anticipació de l’edat de jubilació. D’entrada, un límit. En cap cas no es podrà accedir a la pensió amb menys de 52 anys. I a continuació, tres índexs per identificar les ocupacions a què s’aplicarà. Un dels índexs es basa en el total de les prestacions per baixes dividit per la suma de les bases de cotització; un segon calcula el nombre total de baixes dividida pel nombre de treballadors exposats al risc, i el tercer divideix el nombre de morts també pel nombre de treballadors.

Sindicats i patronal proposaran quines activitats tindran aquest accés avançat a la pensió

Són els criteris per determinar les feines afectades en funció de la seva morbiditat o mortalitat, però també es preveu afrontar el cas d’altres activitats en sectors concrets en què l’índex de malalties o defun­cions no sigui elevat però en què els requeriments físics o psíquics per acomplir la feina a partir d’una determinada edat comportin certa penositat. En aquests casos, es crearà un grup de treball, amb representants de diversos ministeris, sindicats i patronals per estu­diar-ne la possible inclusió.

Un element a afegir és que, per mantenir la sostenibilitat del sistema, la despesa extra que suposarà la jubilació anticipada d’aquests treballadors es compensarà amb un increment de la seva cotització a la Seguretat Social. Aquest augment prendrà la forma d’“un tipus de cotització addicional que correrà a càrrec de l’empresa i del treballador, o únicament a càrrec del treballador quan es tracti de treballadors autònoms”, diu l’ esborrany de decret llei presentat als agents socials a què ha tingut accés La Vanguardia . És una cotització extra que s’establirà cada any en els pressupostos generals de l’ Estat.

“És una proposta per continuar negociant” indiquen des dels sindicats i apunten que caldrà “una millora dels índexs que proposa, alguns sobren i d’altres falten”. També afegeixen que cal millorar la definició de penalitat per requeriments físics o psíquics vinculats a l’edat.

Un dels punts encara oberts és quines activitats seran les que es podran acollir a aquest règim. El que s’estableix és que s’identificaran per mitjà d’un procediment que podran iniciar conjuntament les organitzacions empresarials i sindicals més representatives, i que la sol·licitud s’haurà de resoldre en el termini de sis mesos.

Són vuit els col·lectius a què ja s’aplica actualment algun règim diferent de jubilació anticipada en funció de l’activitat. Són miners, personal de vol, ferroviaris, artistes, toreros, bombers, ertzaines i policies locals. “No es calcula de la mateixa manera en cada col·lectiu”, explica Álvaro Granado, de l’àrea de pensions de KPMG Abogados. En el personal de vol de feines aèries, per exemple, al període efectivament treballat s’hi aplica un coeficient reductor del 0,40 als pilots i del 0,30 als mecànics. Per la seva banda, en la policia local aquest coeficient queda en el 0,20 dels anys efectivament treballats.