Inflació i proveïments fan perillar el ritme de la represa
El Punt. La Cambra de Barcelona rebaixarà encara més la previsió de PIB. Veu com un risc que s’indexin els salaris a les alces de l’IPC, un fet que generaria “una espiral de preus”.
El bon ritme de recuperació econòmica després de l’embat de la Covid-19 es pot veure compromès si persisteixen els dos factors que amenacen la remuntada. D’una banda, la inflació i com aquesta es transmet i s’acumula a la cadena productiva fins al consumidor final, i, de l’altra, les dificultats de subministraments de primeres matèries i altres béns al llarg de la cadena de producció.
Ho alertava ahir Joan Ramon Rovira, cap del servei d’estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona, que, en espera de les dades de l’Idescat corresponents al tercer trimestre, ja dona per feta una revisió a la baixa de la previsió del PIB per a l’any vinent i probablement per a aquest. De moment, Rovira va explicar que han rebaixat moderadament les previsions, només dues dècimes, fins al 6,1% aquest any i fins al 6,5%, el 2022. La futura retallada, però, serà una realitat a la vista de les dades del tercer trimestre que ja aporta l’enquesta del clima empresarial que elabora la institució sobre 3.000 empreses catalanes de diferents sectors. Les respostes revelen que, en el sector industrial, un 25% de les empreses enquestades han incrementat preus respecte al trimestre previ, un fenomen que també es detecta en el 22% de les companyies de la construcció. “Aquestes taxes no tenen precedents en la sèrie històrica que va començar el 2012, i en tots dos casos la previsió és de continuar encarint productes”, hi va afegir Rovira. Pel que fa al comerç minorista, la línia també ha estat ascendent (un 27%) i ho continuarà sent, segons les previsions de les empreses, en un 25% dels casos.
A tot plegat s’afegeixen els problemes en els subministraments, amb una dada rellevant a tall d’exemple: un 61% de les empreses ha tingut problemes amb els proveïments.
La presidenta de la Cambra, Mònica Roca, va afegir un advertiment “molt dur de fer”, en paraules seves. I és que els experts de la Cambra desaconsellen que els salaris acabin seguint la corba alcista dels preus, un fet que “podria desencadenar una espiral d’inflació”. Roca va indicar que per compensar la frenada salarial caldria compensar col·lectius perjudicats, com ara les llars vulnerables o els transportistes. Rovira va concloure que encara és aviat per saber si l’evolució dels preus és estructural o no, però que caldrà evitar indexar els salaris a l’IPC “perquè la inflació no s’acabi enquistant en l’economia”.