Hisenda deixa per al 2025 l’opció d’alliberar d’IVA el petit autònom
Diari de Girona. Encara no s’ha decidit com fer front a la possible supressió del règim de mòduls de l’IRPF.
El secretari d’Estat d’Hisenda, Jesús Gascón, va explicar ahir que hi ha un debat al ministeri per abordar la desaparició del règim d’estimació objectiva (mòduls) pel qual encara tributen a l’IRPF uns 355.000 autònoms amb activitats a sectors com l’hostaleria, comerç, taxis, acadèmies, tintoreries, perruqueries i altres petits negocis. Gascón també va admetre que hi ha un debat per aplicar a Espanya l’anomenat règim de franquícia de l’IVA, que existeix a tots els altres països de la Unió Europea.
Aquest règim podria deixar al marge de les obligacions de l’IVA centenars de milers d’autònoms i pimes amb un nivell de facturació anual per sota de 85.000 euros si s’adoptés el límit màxim que permet la directiva europea que el regula. «No obstant, el que farem encara no ho sabem», va afirmar Gascón després de participar al Congrés Fiscal 2023 organitzat per la firma Lefebvre.
«És un debat que hauríem de plantejar-nos el 2023, per adoptar els possibles canvis legals necessaris el 2024, de cara a la seva entrada en vigor el 2025», va acotar Gascón, sense voler precisar, en tot cas, quina serà la decisió del Govern sobre la definitiva desaparició del règim de mòduls i sobre l’adopció del règim de franquícia a l’IVA.
En un règim franquiciat, l’autònom o el professional queda alliberat d’emetre factures amb IVA. No ha de repercutir l’IVA a les seves factures, però tampoc no es pot deduir l’impost suportat. No hauria de presentar declaracions trimestrals per l’impost, però sí una declaració anual completa sobre les seves operacions. «No és una exempció de l’impost, és una no-subjecció», va explicar el secretari d’Estat d’Hisenda.
Grup de treball
Gascón es va referir al grup de treball creat a l’Institut d’Estudis Fiscals (IEF) per debatre amb organitzacions d’autònoms i pimes sobre la desaparició del règim de mòduls i la implantació d’un règim de franquícia de l’IVA, entre altres qüestions. «No és un debat fàcil. Per això hem creat un grup de treball per parlar-lo amb les mateixes organitzacions d’autònoms i pimes», va dir.
Al grup de treball de l’IEF -amb representants de la Direcció General de Tributs, de l’Agència Tributària i de les organitzacions CEOE, Cepime, CCOO, ATA, UATAE i UPTA- hi ha «unanimitat» de cara a la propera adopció d’un règim de franquícia de l’IVA i hi ha un ampli consens de cara a ferho per a autònoms que facturin per sota de 85.000 euros l’any. Aquest és el límit màxim que permet la directiva europea relativa a l’IVA de les petites empreses que entrarà en vigor el 2025 (85.000 euros, amb caràcter general i 100.000 euros si hi ha operacions intracomunitàries).
Tot i això, Gascón va reconèixer ahir que, arribat el cas, una de les qüestions més delicades passaria per la determinació del possible límit per sota del qual un autònom o pime podria acollir-se al règim de franquícia. «A Espanya, hi ha un debat sobre la possibilitat d’un règim de franquícia dins del possible procés d’eliminació del règim simplificat i d’equivalència de l’IVA», va apuntar el subdirector general de l’IVA del Ministeri d’Hisenda, Ricardo Álvarez. «És una decisió que cal madurar», va afegir.