Hisenda assumeix que haurà de prorrogar per decret l'impost a les energètiques | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

Hisenda assumeix que haurà de prorrogar per decret l’impost a les energètiques

  |   Novetats, Principal

El Periódico. El Govern veu impossible complir el compromís amb Podem de crear un nou impost via proposició de llei / Haurà de convèncer Junts i el PNB per ratificar la mesura al Congrés

La primera reunió entre el Ministeri d’Hisenda i els socis de Govern per negociar un nou impost a les energètiques va constatar la impossibilitat d’aconseguir un acord global en aquesta comissió negociadora, davant la plantada del PNB i Junts, necessaris per aconseguir una majoria. En la trobada, el departament de María Jesús Montero va traslladar que optarà pel decret llei per prorrogar l’actual gravamen, donant per conclosa la via de la proposició de llei, que era la primera opció compromesa amb Podem. No obstant, Hisenda tornarà a convocar els partits per a una altra cita la setmana vinent per tal de fer un últim intent per tirar endavant un nou impost.

La reunió d’ahir donava compliment a l’acord segellat amb el partit de Ione Belarra a canvi dels seus vots per a la reforma fiscal, però el cert és que el balanç va ser pobre, amb segons perfils dels partits que acudien a la cita i sense convocatòria de premsa. La “comissió negociadora” anunciada el 21 de novembre va acabar sent qualificada com “una reunió de treball”, una rebaixa al màxim de les expectatives.

L’acord amb ERC i Bildu

Diferents fonts presencials apunten que Hisenda va traslladar en la reunió la seva voluntat d’aprovar per la via del decret aquest impost, complint així amb l’acord amb ERC i Bildu, però sense les garanties que la mesura tiri endavant. El decret sobre les energètiques en el qual treballa el Govern no té actualment els vots assegurats per tirar endavant en el Congrés, on s’ha de ratificar en els 30 dies següents a la seva aprovació en el Consell de Ministres. Fonts d’Hisenda dibuixen un impost amb “deduccions i incentius per fomentar la descarbonització i la inversió en electrificació”, en el que es planteja com una picada d’ullet perquè Junts pogués acceptar aquest eventual impost sense que afectés Repsol.

Des del departament de María Jesús Montero van admetre que és “un objectiu complex, perquè la realitat és que actualment les posicions estan molt allunyades”. En aquest sentit, feien una crítica velada a Podem, defensant que “en un clima de discreció i diàleg serà més factible que els grups parlamentaris renunciïn a posicions maximalistes, acostin postures i s’arribi a un acord que sigui positiu per al conjunt de la ciutadania”. El Govern, van defensar, “complirà els seus compromisos” i seguirà amb reunions per arribar a un acord, convocant per a això una nova comissió dimecres de la setmana vinent.

Més enllà de la voluntat expressada per Hisenda, el cert és que la cita va acabar convertint-se en una pedra a la sabata per a tots els assistents. En el PSOE admetien la impossibilitat d’arribar a un acord amb els socis i expressaven el seu malestar cap a Podem, que va amenaçar de deixar caure els pròxims Pressupostos si no complien l’acord i que després de la reunió va insistir en la seva amenaça assegurant que la cita era un “incompliment” del Govern, al qual responsabilitzaven per no haver convocat els seus socis conservadors, com jeltzales i nacionalistes.

El PNB es va despenjar en primer lloc del que va qualificar de “paperot”, i Junts ni tan sols va donar explicacions sobre la seva absència en la cita, que es va celebrar sense pena ni glòria i sense propostes concretes, més enllà de la voluntat que va traslladar el Govern de complir amb l’acord que va firmar amb ERC i EH Bildu per prorrogar l’impost a les energètiques per la via del reial decret. L’aprovació per reial decret també la va incloure Podem en el seu acord, però amb una diferència. En el seu cas era un pla b per “guanyar temps” i tenir 30 dies més de negociació, en cas que la comissió no aconseguís aprovar a temps una proposició de llei amb l’acord de totes les parts.

El partit de Belarra va mostrar el seu malestar cap al PSOE una vegada conclosa la reunió, i va assegurar que el fet que el PNB i Junts no hi acudissin era un “incompliment” per part del PSOE, que –segons la seva versió– s’havia compromès a fer seure totes les parts. Així, els morats van denunciar la “falta de compromís del Govern amb l’impost a les energètiques”, van reclamar al PSOE que “compleixi” l’acordat i van llançar una nova advertència: “En aquest context no es donen les condicions ni tan sols per començar la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat”.