Girona, una de les ciutats d'Espanya on més creixen els ingressos dels hotels | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

Girona, una de les ciutats d’Espanya on més creixen els ingressos dels hotels

  |   Novetats

Diari de Girona. La ciutat es troba entre les principals destinacions turístiques urbanes de l’Estat. Els ingressos per habitació disponible a Girona durant l’estiu es van enfilar fins a un 61,2% respecte abans de l’esclat de la pandèmia, segons dades d’Exceltur.

L’estiu es va tancar amb un balanç «molt positiu» per al sector turístic. Així es desprèn del Baròmetre de la rendibilitat i ocupació de les 100 principals destinacions turístiques espanyoles d’aquest estiu, realitzat pel ‘lobby’ turístic Exceltur, que exposa que es va registrar una millora d’ingressos que s’explica en la majoria dels casos per l’augment dels preus (+17,5%), mentre les ocupacions no arriben encara als valors de l’estiu del 2019 (-1,5%), en un context de demanda similar (+3% en viatgers i -0,5% en pernoctacions).

La ciutat de Girona destaca per sobre d’altres de les principals destinacions turístiques de l’Estat. Si ens fixem en el llistat de les 20 destinacions urbanes amb majors ingressos als seus hotels a l’estiu del 2023, Girona es troba en la desena posició, amb uns ingressos per habitació disponible (RevPAR) de 99,4 euros. Girona, però, sobresurt pel seu increment dels ingressos respecte a l’estiu del 2019, abans de l’esclat de la pandèmia. De fet, la ciutat és -d’entre els 20 principals destins urbans- la que més va incrementar aquest passat estiu els seus ingressos als hotels respecte el 2019, concretament un 61,2%, superant Oviedo (+40,8%), Màlaga (+34,7%) o Pamplona (+34,6%), que la segueixen pel que fa a l’increment de facturació.

Girona lidera així el llistat d’augment d’ingressos dels sector hoteler de les 20 principals destinacions urbanes de l’Estat. Tanmateix, la ciutat no es troba entre les destinacions que van generar més ingressos durant l’estiu, destinacions costaneres. Dins d’aquest llistat només dues superen les xifres de creixement de facturació de Girona respecte al 2019, Estepona (+98,6%) i Santanyí (+71,5%).

La Costa Brava també va tancar l’estiu assolint bones xifres, amb dades positives si es comparen respecte a les assolides abans de la pandèmia. De fet, en general les destinacions del litoral català van tancar un bon estiu, però la costa gironina ho va fer especialment amb un creixement dels ingressos del 30,4%, fonamentalment per l’augment dels preus mitjans, segons detallen des d’Exceltur. Un exemple és Castell-Platja d’Aro, on l’ingrés mitjà per habitació disponible (RevPAR) va créixer un 35%, la tarifa mitjana diària (ADR) ho va fer un 25% i l’ocupació un 7,9%. Altres de les principals destinacions que mostren dades positives en aquest sentit són: Lloret de Mar (RevPAR: +20%, ADR: +29%, ocupació: -7%) o Roses (RevPAR: +24,6%, ADR: +23,8%, ocupació: +0,6%).

Mantenir els marges

L’informe d’Exceltur també posa de manifest que la millora d’ingressos no evita la «preocupació cada cop més estesa pel manteniment dels marges, derivats de l’augment dels costos financers».

Els establiments, però van poder allargar la temporada. A Espanya les destinacions van tancar el setembre amb xifres positives, a nivells d’ingressos un 25,7% per sobre dels nivells de 2019, gràcies a unes condicions meteorològiques favorables, que es van estendre principalment a la primera meitat d’octubre. «Aquesta realitat, juntament amb la fortalesa de la demanda, tant de vacances, com de negocis, reunions i congressos, apunta a un manteniment d’aquesta tendència per al que queda del 2023», detallen des d’Exceltur.