Girona tindrà restriccions de trànsit de dilluns a divendres | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Girona tindrà restriccions de trànsit de dilluns a divendres

  |   Novetats

Diari de Girona. S’aprova inicialment la zona de baixes emissions i només els vehicles domiciliats a la ciutat i els d’emergència, sanitaris i altres casos excepcionals podran circular els dies laborables de 7 a 20 hores.

L’Ajuntament de Girona ha aprovat de forma inicial el projecte de la zona de baixes emissions després de diferents entrebancs. En tot cas, la gran novetat de la proposta que ha donat a conèixer el consistori és que hi haurà restriccions de circulació de dilluns a divendres laborables entre les set del matí i les vuit del vespre per aquells vehicles que no compleixen els requisits mínims ambientals i que no paguen l’impost de circulació a la ciutat.

En canvi, els vehicles domiciliats a la ciutat abans de l’aprovació de l’ordenança, independentment de l’etiqueta ambiental que tinguin, podran circular per l’àrea. També ho podran fer els vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda, i amb malalties i discapacitats que els condicionen l’ús del transport públic, així com els d’emergència i essencials, i els que tinguin matrícula estrangera i compleixin els requisits ambientals. Finalment, aquells que siguin de fora de Girona i no tinguin etiqueta ambiental ho podran accedir un màxim de 24 vegades l’any.

Amb tot això, es calcula que les emissions de diòxid de nitrogen es reduiran un 16,4% cada any i que es faran 15.264 desplaçaments menys al dia. De fet, la millora de la qualitat de l’aire és un dels motius principals pels quals la Llei estatal de canvi climàtic i transició energètica obliga a tenir una zona de baixes emissions definida a tots els municipis de més de 50.000 habitants. Per tant, Girona està obligada a implantar aquesta zona i, segons la llei, estava s’havia d’aplicar abans d’acabar el 2023. Fins i tot, l’Ajuntament de Girona va demanar una pròrroga al Ministeri de Mobilitat, Transports i Agenda Urbana.

La proposta s’ha aprovat inicialment tot i que el Pla de qualitat de l’aire de la Generalitat encara no s’hagi aprovat. En un principi, l’Ajuntament volia esperar a la publicació d’aquest pla, però veient el retard ha optat per tirar endavant el projecte, acabat de redactar el juny de 2023 i que va recollir, entre d’altres, les propostes d’un procés participatiu.

19 càmeres en tretze punts

La zona de baixes emissions tindrà un total de dinou càmeres situades en tretze punts per controlar controlaran els principals accessos al centre de la ciutat. Estaran situades arreu dels gairebé dos quilòmetres quadrats que engloba l’àrea. De fet, l’Ajuntament ja havia licitat durant la passada tardor el subministrament i instal·lació de les càmeres per valor 880.855,80 euros, la majoria dels quals finançats amb els Fons Europeus Next Generation. Una empresa, però, va impugnar l’oferta de contracte que va publicar l’Ajuntament al·legant que encara no estava feta l’ordenança amb tota la normativa vinculada a la zona.

L’àrea delimitada transcórrer pel carrer Emili Grahit i el passeig d’Olot fins a l’encreuament amb el carrer del Riu Güell. Un cop allà passa per l’avinguda Josep Tarradellas fins a arribar a l’altura del Palau de Fires i l’Auditori, per transcórrer després pel passeig de la Devesa per la part més pròxima al riu Ter fins al pont de Pedret. Llavors agrupa gran part del Barri Vell i un cop arriba a plaça Catalunya, ressegueix el riu Onyar fins a tocar, de nou, amb Emili Grahit, a la rotonda dels Països Catalans.