Girona, tercera província d’Espanya amb una taxa més alta d’empreses
Diari de Girona. A Girona hi ha 817 companyies per cada 10.000 habitants, una proporció que només superen a les Balears (836) i Barcelona (825). Nou de cada deu firmes gironines té menys de cinc treballadors.
Girona manté un elevat esperit emprenedor. Segons dades del Directori Central d’Empreses (DIRCE) de l’INE difoses ahir per Foment del Treball, a les comarques gironines hi havia l’any passat 64.258 empreses. Són 155 menys que l’any anterior, probablement per l’impacte de la pandèmia. De fet, a Girona feia set anys que el teixit empresarial creixia de manera constant.
De fet, creuant les dades d’empreses amb les de població, Girona se situa a la part alta del rànquing espanyol. Les últimes dades mostren que hi ha 817 empreses per cada 10.000 habitants, una proporció que només superen les Balears (836) i Barcelona (825). La mitjana espanyola se situa en 710.
La contrapartida és que es tracta d’empreses de reduïda dimensió. Segons el DIRCE, el 91% de les empreses gironines compta amb una plantilla d’un màxim de cinc treballadors. De fet, més de la meitat del que el directori de l’INE considera empreses són persones físiques o empresaris individuals sense cap empleat a càrrec.
Pel que fa a la distribució per tipus d’activitat, el sector serveis és clarament majoritari a les comarques gironines. El comerç compta amb 12.519 empreses i la resta serveis en té 38.217. A molta distància se situen les empreses dedicades al sector de la construcció (9.809) i la indústria (3.713).
Per comarques, el Gironès és amb diferència, la que té un major teixit empresarial: 16.295 empreses actives. A continuació se situen els territoris situats a la Costa Brava: l’Alt Empordà (12.600 empreses), la Selva (12.376), i el Baix Empordà (11.802).
Foment insta a les fusions
Respecte al tamany de les empreses, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, assegurava ahir que era un dels punts febles del teixit empresarial, no només a Girona sinó al conjunt del país, respecte altres països europeus.
En aquest sentit, instava els empresaris a explorar fusions amb altres empreses. També va destacar la importància de l’empresa familiar per a l’economia catalana.
Foment del Treball qualifica de «tragèdia» els embussos a l’AP-7
Presenten la fusió amb Fepime, que comportarà una major cartera de serveis per a la patronal gironina FOEG. Nova etapa en les relacions entre la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) i la patronal Foment del Treball. L’absorció de Fepime per part de Foment -l’operació es completarà a la tardor- pretén donar més protagonisme a les organitzacions territorials, entre elles la patronal gironina. Entre d’altres, es crearà una plataforma en línia que ha de permetre compartir serveis entre les diferents organitzacions. Ho va explicar el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, en una reunió a Girona en la qual també es va comprometre a fer seves les reinvindicacions dels empresaris gironins davant les administracions per solucionar el dèficit d’infraestructures que pateix Girona.
Segons Sánchez Llibre, els embussos que registra l’autopista AP-7 des de la retirada dels peatges són «una tragèdia», però va mostrar-se eperançat ne la tasca el nou secretari d’Infraestructures del Ministeri, el català Xavier Flores. «Coneix la situació i manté una bona relació amb Ricard Font, de la conselleria de Territori. Això hauria d’ajudar a desencallar alguns projectes», va dir el president de Foment.
Josep Sánchez Llibre va dir que Foment del Treball intentarà influir que s’acceleri el desdoblament de la carretera N-II, una «manera de descongestionar l’AP-7». També va fer seves les peticions de l’empresariat gironí respecte al projecte de baixador del tren d’alta velocitat a l’aeroport de la Costa Brava, o l’estació intermodal de Vilamalla.
De la seva banda, el president de la FOEG, Ernest Plana, va recordar que «la problemàtica de l’AP-7 es podia preveure» i va recordar que l’empresariat gironí i la Diputació ja van presentar un estudi amb mesures que s’haurien, «on es mostrava el camí a seguir».
Sánchez Llibre també va anunciar que després de les eleccions a Foment el mes de juliol, la FOEG tindria una vicepresidència a la patronal catalana i la presidència de la comissió de turisme.