Girona tanca el novembre amb un increment de 395 aturats
Diari de Girona. Tot i que perd més de 8.500 cotitzants a la Seguretat Social el darrer mes, hi ha 10.778 treballadors més donats d’alta que fa un any.
Nova pujada de l’atur a les comarques gironines. Si el mes passat s’enfilava gairebé un 2% respecte a l’octubre, el novembre es va tornar a incrementar, si bé de forma més moderada. En concret, a la província ara hi ha 30.804 persones sense feina registrades a les Oficines de Treball, 395 més que fa un mes, o el que és el mateix un 1,3% d’augment en relació al mes d’octubre. Val a dir, però, que respecte fa un any segueix la tendència a la baixa. Avui hi ha 1.522 persones menys a les llistes de l’atur que el novembre del 2022, una caiguda del 4,71%. L’afiliació a la Seguretat Social també ha caigut el mes de novembre. Ho ha fet en més de 8.500 persones, que suposa un 2,39% menys, la caiguda més gran de Catalunya i la tercera més important de tot Espanya, només per darrere de Segovia (-3,9%) i Àvila (-3,1%). Ara bé, com passa amb l’atur, la xifra d’afiliats a Girona és millor que el novembre de 2022. En concret, en l’acumulat de tot l’any hi ha registrades 10.778 persones més a la Seguretat Social, que el novembre de 2022, un 3,19% més. En comparació a la resta de demarcacions, només Tarragona supera en l’acumulat de l’any a Girona en nombre d’afiliacions.
Tot i que l’increment de l’atur és moderat, és el mes gran en percentatge de Catalunya. Només
Tarragona veu com s’incrementen les llistes, però en un 1%. Respecte a la resta de demarcacions, Barcelona i Lleida aconsegueixen rebaixar el nombre d’aturats, això sí, cap de les dues ho fa de forma significativa, un 0’17% i 0’87% respectivament.
Tal i com ja va passar al setembre i a l’octubre, el sector serveis és el principal afectat de l’increment de persones aturades a Girona. El tancament de molts establiments turístics ha fet engreixar les llistes a la demarcació i és el principal motiu de la pujada d’aturats.
De fet, de les 395 persones que estan apuntades a l’atur aquest mes de novembre, 372 venen del sector serveis, mentre que 36 venen de l’agricultura i setze més de la construcció. Només la indústria aconsegueix tancar sense nous aturats i registra dues contractacions.
Pel que fa a la contractació, les dades tampoc acompanyen. Aquest mes de novembre s’ha baixat dels 20.000 contractes signats, que sí es va arribar a l’octubre. En concret, se n’han fet 18.362y, un 8,2% menys que el mes d’octubre. Al contrari del que passa amb l’atur i l’afiliació a la Seguretat Social, en l’acumulat de l’any el nombre de contractes s’ha rebaixat respecte el 2022. Ho fa de manera tímida, 607 contractes menys que fa un any que suposa una baixada del 3,2%.
Evolució a Catalunya Espanya
L’evolució de l’atur a Catalunya deixa notes agredolces. D’una banda, malgrat que l’increment registrat al novembre és el segon consecutiu a nivell mensual, la xifra total d’aturats a Catalunya és la més baixa des de 2007, just abans d’esclatar la crisi del totxo. Per l’altra, la velocitat a la qual l’economia catalana insereix els seus aturats cada vegada és menor. El ritme de reducció de l’atur interanual va ser del 2,6% al novembre, quan un any abans, en el mateix mes, era del 5,6%. En el conjunt d’Espanya, va ser un novembre fluix per a l’ocupació. Es van perdre 11.583 llocs de treball respecte al mes passat però també va aconseguir retenir la simbòlica cota dels 20,8 milions de treballadors en actiu. L’atur, per part seva, va trencar una ratxa de tres mesos consecutius a l’alça i va baixar en 24.573 persones, fins a un total de 2,7 milions d’aturats.
Les dades dels últims mesos a Catalunya mostren un alentiment de la inserció dels desocupats