Girona fixa un topall màxim del 15% de pisos turístics a cada barri
Diari de Girona. Al Barri Vell i el Mercadal no se’n podran obrir més a excepció que es faci una reforma integral de l’edifici i s’hi incorpori un ascensor.
L’Ajuntament de Girona preveu fixar un topall màxim del 15% de pisos turístics respecte dels habitatges total de cada barri o sector de la ciutat. L’equip de govern preveu portar-ho a votació al ple de dilluns vinent en forma de modificació del Pla General. Al sector que engloba actualment el Barri Vell i el Mercadal, la xifra d’habitatges d’ús turístic és ja del 15,06% respecte del total, fet que impedirà que puguin obrir-hi més pisos fins que no hi hagi llicències que es donin de baixa. En concret, dels 3.287 habitatges que hi ha, 495 estan destinats a usos turístics.
Només s’establirà una excepció que permetria concedir llicències per nous pisos turístics tot i que se superi el 15%, sigui el sector que sigui. El tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Lluís Martí ha explicat que serà quan hi hagi una rehabilitació integral de tot l’edifici, amb la incorporació d’elements d’accessibilitat com ara la instal·lació d’un ascensor. En aquests casos, i sempre que es demani en el termini màxim de dos mesos des de la primera ocupació d’algun dels pisos, es podrà autoritzar que a la primera planta hi hagi pisos turístics. L’objectiu d’aquesta mesura, segons el govern, és facilitar la rehabilitació d’edificis sencers d’habitatges que d’altra manera difícilment serien objecte d’actuacions de renovació d’aquesta envergadura.
Segons dades d’aquest mateix mes de novembre, a la capital gironina hi ha 782 pisos turístics, tot i que al document que es portarà a aprovació el dilluns vinent incorpora les dades corresponents al mes de juliol, quan n’hi havia registrats 748. La majoria estan entre el Barri Vell i una part del Mercadal (la part inclosa al Pla Especial del Barri Vell) ja que tenen el 65% dels pisos turístics. Un 7% del total estan situats a l’Eixample. La resta, estan distribuïts als altres barris de Girona. Segons Martí però, està calculat que només la meitat dels pisos que tenen permís, estan actius. A la ciutat, actualment hi ha 48.809 habitatges.
El regidor d’Urbanisme ha detallat que s’ha establert un mateix topall a tots els barris de la ciutat perquè la intenció és tractar «tota la ciutat per igual» i que el 15% es deu al fet que diferents estudis i informes apunten que aquesta quantitat és el límit que es considera per evitar un risc de distorsió dels preus de lloguer dels pisos i possibles perjudicis en la convivència veïnal. A més a més, s’han tingut en compte sentències i normatives vigents a altres poblacions de l’Estat i, fins i tot, de fora.
Actualment, hi ha vigent una suspensió de llicències a l’àmbit del Pla Especial que caduca el 18 de novembre. Si el ple d’aquest dilluns (14 de novembre) aprova inicialment la modificació puntual del pla General, automàticament tirarà endavant una pròrroga d’un any per donar temps a validar totes les tramitacions. L’equip de govern però, haurà d’obtenir el suport d’almenys un regidor d’algun grup de l’oposició. L’equip de govern però, haurà d’aconseguir el suport d’almenys un regidor d’algun grup de l’oposició durant la sessió plenària d’aquest dilluns.
Lluís Martí ha assenyalat que la nova normativa no va «contra ningú» i ha posat de relleu el valor que té per la ciutat el turisme, que considera «essencial» i amb un «impacte econòmic indiscutible per moltes famílies». El representant municipal, a més, ha deixat clar que això no serà el final del camí. Un cop feta l’aprovació inicial, es podran fer aportacions al document per fer les modificacions que calguin abans de l’aprovació definitiva. A més a més, ha indicat que estaran «atents» als canvis que hi pugui haver a la ciutat i que si cal, faran modificacions per evitar distorsions al mercat d’habitatges i al preu del lloguer.
A principis del mes d’octubre, Lluís Martí ja havia apuntat, en declaracions a Diari de Girona que, molt probablement, el percentatge seria del 15%, una xifra que, també ahir va titllar de «raonable» i fonamentada en diferents estudis. El regidor indicava aleshores que per complir amb la directiva de serveis haurien de justificar amb molta cura els percentatges perquè la normativa en aquest àmbit és molt exigent.