Girona és la província on es concentra més despesa estrangera a l’estiu
Diari de Girona. Fins a un 36,4% dels desemborsaments que fan els visitants amb residència fora de l’Estat a les comarques gironines tenen lloc al juliol i l’agost, segons CaixaBank
Girona és la província d’Espanya que té la concentració més alta de despesa turística estrangera durant els mesos d’estiu. Segons es desprèn de l’informe sectorial sobre turisme que ha elaborat CaixaBank Research, el 36,4% del total de la despesa anual dels turistes internacionals es registra exclusivament al juliol i l’agost, una xifra que situa Girona al capdavant del rànquing estatal.
Aquest percentatge, però, cau fins al 31,8% en el cas dels visitants amb residència a altres punts de l’Estat. En aquest cas Girona és la setena província que registra una xifra més elevada. Aquesta estadística s’elabora a través de les dades de pagaments amb targetes estrangeres als TPV de CaixaBank (despesa turística internacional) i amb targetes espanyoles fora del seu baricentre habitual de despesa (despesa turística domèstica).
A nivell general, entre el 2019 i el 2024, la proporció de la despesa turística internacional durant els dos mesos de més despesa (juliol i agost) va disminuir un 4,5% en termes agregats, amb retrocessos especialment marcats en la despesa dels turistes provinents d’Itàlia (-7,3%), del Regne Unit (-6,5%) i d’Alemanya (-6,2%). En contrast, la categoria «Resta del món» amb prou feines va reduir un 3,5% la proporció de despesa en aquests mesos, «cosa que confirma el paper determinant del turisme europeu per a equilibrar la demanda durant tot l’any», afirmen des de l’entitat.
Restauració
La temporada turística concentra gran part dels ingressos a Girona en diferents sectors, un d’ells és el de la restauració. En tan sols quatre mesos, entre juny i setembre, els restaurants sumen fins al 55,8% de la seva facturació total, un percentatge que només superen les Illes Balears, amb un 60,9%.
Segons les dades internes de CaixaBank, el tiquet mitjà al sector a Espanya va pujar a uns 21 euros per transacció el 2024, encara que hi ha una forta disparitat entre regions, entre els 35 euros registrats a les Balears, de lluny la província amb un tiquet mitjà més elevat, i els 16,5 euros registrats a Àlaba, la regió amb menor tiquet mitjà. Entre les províncies amb un tiquet mitjà més elevat es troben, a més de les Illes Balears, Màlaga, Segòvia, Àvila, Astúries i Girona.
L’estudi assegura que el sector turístic espanyol mostra un ritme «d’avanç elevat, sense detectar-se signes d’esgotament cíclic», i va créixer amb força el 2024. El servei d’estudis de CaixaBank calcula que al voltant de 94 milions de turistes estrangers van visitar Espanya l’any passat, cosa que representa un augment de 9 milions, un 10% més, respecte al 2023, impulsat per la recuperació del turisme britànic i de llarga distància.
La contribució del turista domèstic va ser menys rellevant que l’estranger en aquesta dinàmica, ja que ha anat moderant els seus viatges dins del país i incrementant les visites a destinacions internacionals.