Girona, al radar nord-americà
La Vanguardia. A la província, els visitants dels Estats Units i del Canadà han crescut un 48% des del 2019, i les pernoctacions, un 147% A la província de Girona els visitants d’EUA i Canadà han crescut un 32% des de l’any 2019.
Busquen experiències autèntiques i exclusives que els permetin conèixer millor el territori que visiten i les paguen a gust. Sense queixar-se, sempre que el servei compleixi amb l’alta exigència. Així doncs, no és pas estrany que es deleixin per tastar unes anxoves de l’Escala, un bon pa amb tomàquet o un estofat típic de pescadors a bord d’una embarcació de fusta, que gaudeixin com mai passejant pel camí de ronda de la Costa Brava o fent un tast de vins amb música en directe a l’incomparable marc d’una església.
Són els altres turistes nord-americans. Els que, al marge de visitar Barcelona i els seus principals reclams, com ara la Sagrada Família, el Park Güell i el passeig de Gràcia, dediquen uns quants dies a conèixer destinacions secundàries, com ara Montserrat, Sitges, els cellers del Penedès o la Costa Brava. La majoria s’aturen abans a la capital de Catalunya, però també n’hi ha que només trepitgen l’aeroport del Prat per agafar un transfer que els condueixi a alguna vil·la perduda de l’ Empordà. Cases amb tota mena de luxes: xefs privats, mainaderes, classes de ioga o tastos de vins privats.
S’allotgen en hotels de més de quatre estrelles o en vil·les i cases luxoses de l’Empordà
A la província de Girona, el turista procedent dels Estats Units i el Canadà ha augmentat un 48% des d’abans de la pandèmia i les pernoctacions han arribat a una xifra rècord l’últim any, amb prop de 400.000. Un creixement que la Generalitat atribueix a diferents factors. Primer, a la recuperació de visitants nord-americans des de la pandèmia. Els que van arribar a Catalunya entre el gener i el setembre del 2023 van ser uns 1,2 milions, un 41% més que el mateix període de l’any anterior. També dediquen més dies a conèixer la destinació, més de cinc nits.
El creixement també és a causa d’un canvi generacional en el perfil del visitant nord-americà: cada cop hi ha més clients joves i amb ganes d’explorar més enllà de les grans ciutats i les grans icones. “S’interessen més per destinacions secundàries que abans quedaven fora del radar; ara potser inclouen menys ciutats al viatge per poder conèixer més en profunditat una zona concreta”, explica Cristina Gargallo, directora del centre de promoció turística de Catalunya als Estats Units. A més, la demarcació de Girona té dos reclams que fa temps que l’han situada al mapa internacional: el cicloturisme i la gastronomia.
En general, és un client d’alt poder adquisitiu. Fa uns quants dies, Sebastià Morató, de la immobiliària especialitzada en el lloguer de propietats d’alt standing Corredor Mató, s’acomiadava d’un matrimoni i els seus quatre fills de Nashville (Tennessee) després d’estar-se deu dies, incloent-hi Nadal, en una masia a Vulpellac. Morató constata el creixement notable del client d’aquesta nacionalitat. “Els últims anys hem passat de no comptar amb aquest mercat a esdevenir aquí el cinquè més important, després del francès, l’anglès, l’espanyol/català i l’holandès, fins a superar el belga, el suís, l’alemany i el nòrdic”, afirma Morató, que xifra en un 322% l’augment experimentat pels nord-americans des del 2018. El volum de reserves s’ha triplicat des d’aleshores. Per allotjar-se en aquestes vil·les, paguen entre 10.000 i 25.000 euros per setmana, en funció de la temporada.
Tot i això, la majoria s’allotgen en hotels de quatre i cinc estrelles o en hotels boutique. “Són clients que busquen el màxim confort a l’allotjament i que tant els és pagar 500 euros per persona per viure experiències memorables, com ara fer ceràmica en un taller de la Bisbal d’Empordà o menjar anxoves, fuet i bunyols en una barraca de pescadors”, explica Sandra Perich, tècnica del Club Prèmium del Patronat de Turisme Girona-Costa Brava.
Moltes empreses han posat la mirada en aquest col·lectiu, que gasta molt més que la resta (de mitjana, uns 279 euros al dia, superior als 188 de la resta d’estrangers) i que mostra un gran interès per conèixer la cultura, la gastronomia i l’entorn natural de la destinació a través de serveis turístics d’alta gamma.
L’empresa La Gastronòmica, amb seu al Baix Empordà, és un d’aquests negocis que des que va néixer han tingut en el col·lectiu nord-americà un dels principals clients. Un maridatge amb violí i violoncel, un recital de poesia i tast de vins al poblat iber de Castell o una demostració culinària a bord d’una embarcació recorrent la Costa Brava són algunes de les moltes propostes que ofereix. “Són activitats molt personalitzades que busquen l’autenticitat, i aquí els mostrem la realitat, no necessàriament el que surt a les guies; per exemple, si fem un tast de formatges, fem èmfasi en qui hi ha darrere el producte, el lloc d’on prové; els agrada gaudir de la part més rural”, afirma la sommelier Clara Antúnez, que subratlla que cada vegada es nodreixen més de turistes que visiten Barcelona. “Són molt exigents i tenen moltes ganes de conèixer noves experiències autèntiques allunyades del màrqueting”, explica sobre un client que ajuda molt a desestacionalitzar el turisme. Prefereixen visitar la destinació a la tardor i a la primavera, més enllà de l’estiu.
A The Real Thing, una agència de viatges de Barcelona que organitza experiències a mida a Espanya i Portugal i que té com a número u el client nord-americà, diuen que han recuperat la clientela que tenien abans de la pandèmia. “Quan van poder tornar a viatjar, van arribar en massa”, afirma Glòria Pou, una de les sòcies de l’empresa, que constata que poques vegades els que s’estan cinc o sis nits a Barcelona no n’acaben dormint almenys una a Girona. “Costa molt poc convence’ls”, diu. Les empreses que es dediquen a aquest perfil corroboren que, a part de parelles, empreses, grups d’amics o pares i fills, tenen cada vegada més famílies formades per més d’una generació (avis, fills i nets) que gaudeixen plegats del viatge. Entre les destinacions de la província que visiten destaquen racons de la Costa Brava i l’Empordanet, Girona, el triangle dalinià o cellers de la zona. “No venen pel sol i la platja, sinó per les experiències més sofisticades i que els permetin conèixer l’estil de vida del territori”, diu Gargallo.
Més enllà d’aquest perfil que té en Barcelona un ganxo perfecte, fa temps que Girona es beneficia del turisme de bicicleta. Un passeig pel centre de la ciutat permet observar la gran quantitat de negocis oberts els últims anys vinculats al pedal. El 2022 n’hi havia una trentena. Des que Lance Armstrong, que va viure a Girona entre el 2001 i el 2005, la va posar al mapa, el creixement ha estat espectacular. El turoperador nord-americà Trek Travel, que té a Girona el centre logístic de viatges europeus, ha ampliat la cartera de clients nord-americans un 10% l’últim any. La responsable de vendes, Silvia Brinatti, explica que l’edat del col·lectiu s’ha reduït. “Si abans se situava entre els 50 i 70 anys, ara ja tenim clients de 30 i hem ampliat la cartera gràcies a les bicis elèctriques”, explica. Classe mitjana alta, parelles, amics i grups són el perfil majoritari i l’ estada mitjana de les rutes és d’entre sis i deu dies. Un turisme encara amb molt marge de creixement.