Gestió privada i pública conjunta dels polígons industrials de la Garrotxa
El Punt. Promogudes per Euram, s’està treballant en la constitució d’associacions de gestió en quatre àrees. L’entitat empresarial ha demanat ajuts a la Generalitat.
La Garrotxa té relativament poc sòl industrial per ocupar i el que hi ha està envoltat d’espai protegit pel Parc Natural. Segons l’Observatori Econòmic, Social i Mediambiental de la Garrotxa, en l’actualitat, hi ha només 1,4 hectàrees de sòl lliure, majoritàriament en mans d’especuladors o d’empreses que el tenen per a futures ampliacions. A més, i segons la mateixa font, només un 1,1% del sòl garrotxí és susceptible de ser transformat en industrial. Una bona gestió d’aquest sòl és, doncs, fonamental per al futur d’una comarca amb un pes específic molt important del sector industrial a la seva economia.
Per això, l’Associació d’Empreses Euram Garrotxa treballa per constituir les àrees de promoció econòmica urbana (APEU) en quatre polígons industrials de la comarca i ha sol·licitat la subvenció que concedeix la Generalitat per crear aquests ens de gestió que apleguen totes les parts públiques i privades. En concret, n’està promovent als polígons de Begudà de Sant Joan les Fonts, Politger de Sant Jaume de Llierca, Can Portella d’Argelaguer i a les Preses. El procediment ha d’estar enllestit com a molt tard el mes de juliol d’aquest any i Euram manté que serà un estímul per constituir aquest tipus de model de gestió a la resta de polígons d’activitats econòmiques garrotxins.
El president de l’Associació d’Empreses Euram Garrotxa, Òscar Rodríguez, ha remarcat que les noves APEU els ajuden a tancar el procés engegat per l’entitat empresarial fa sis anys amb l’objectiu d’ordenar en tots els sentits el sòl industrial de la comarca. “L’objectiu ha estat sempre millorar el prestigi d’aquest sòl i fer-lo més eficient, generant economies d’escala i circulars i, fins i tot, especialitzant-ne algun en un sector determinat”, ha indicat.
A efectes pràctics, aquestes associacions impliquen els empresaris, els ajuntaments afectats i la Generalitat en la gestió de les àrees d’activitats econòmiques en tot allò que els afecta, des de promoure la reinversió de l’IBI que paguen en les millores en aquests polígons, la unificació de criteris urbanístics i d’edificabilitat, la millora de l’eficiència de la gestió, compartir serveis de neteja i vigilància i, entre moltes altres coses, incrementar la transparència de tot allò que els afecta.