Front comú per impulsar i prestigiar la FP | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Front comú per impulsar i prestigiar la FP

  |   Novetats

Diari de Girona. La Generalitat, la patronal i els sindicats gironins signen un acord pioner a Catalunya per a fomentar la Formació Professional enfocar les ofertes d’estudis als reptes de futur que tindrà la demarcació.

 Un front comú per a impulsar i prestigiar la Formació Professional (FP). Aquest és l’objectiu de l’acord que van segellar ahir la Generalitat de Catalunya; les cambres de comerç de Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols; FOEG; PIMEC; CCOO i UGT. L’acord també vol «casar» la oferta formativa amb els reptes de present i de futur que tindrà la demarcació de Girona, així com també adaptar el currículum a les necessitats de les empreses. A més, el pacte també vol crear un mapa de centres que siguin de formació continuada. L’objectiu és que la formació no es limiti només als joves, sinó que qualsevol persona pugui tenir un centre de referència a prop de casa per a obtenir certificats de professionalitat i altres titulacions.

La delegada territorial del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, va celebrar que «avui és un dia molt important perquè materialitzem una feina que portem fent des del març de 2022, des de la Taula d’Impuls de la Formació Professional a les comarques gironines» i va lamentar que «durant masses anys no s’ha valorat la Formació Professional com es mereixia ni s’hi ha invertit prou, i per això el compromís d’aquest govern és que aquesta sigui la legislatura de la FP».

«Assegurar les necessitats»

L’acord ha de permetre «fer una bona planificació i orientació per a assegurar les necessitats reals de les comarques gironines», va assenyalar la delegada del Govern. Amb tot, Cañigueral va remarcar que «amb aquest acord ens conjurem a continuar treballant en aquesta col·laboració público-privada per a prestigiar la Formació Professional, trencar estereotips, promoure accions d’orientació i tenir una FP més eficient que incrementi la competitivitat i el teixit productiu de les comarques gironines».

Salut i atenció a les persones

El document es fixa en cinc eixos estratègics a partir dels quals desenvolupar l’acord. El primer és millorar els estudis de salut i atenció a les persones. En aquest sentit, Cañigueral va recordar que el nou campus de Salut que es construirà entre Salt i Girona suposarà una gran oportunitat laboral per a moltes empreses del sector. A més, Cañigueral va recordar que hi ha un envelliment de la població i això significa que caldrà personal per a tenir cura de les persones grans.

Indústria i turisme sostenible

D’altra banda, l’acord preveu treballar en la oferta formativa enfocada al sector industrial. En aquest sentit, Cañigueral va recordar que l’objectiu és aconseguir que la indústria tingui un pes més gran en el PIB gironí. L’acord també vol actuar en el sector turístic, un dels motors econòmics més importants de la demarcació de Girona. La intenció és promoure formació que incorpori una mirada de transició cap a un model de turisme sostenible.

Transició energètica i digital

En matèria de sostenibilitat, la delegada territorial va expressar el compromís de fomentar l’oferta formativa en professions vinculades a la transició energètica, la gestió de l’aigua i també la gestió forestal. L’últim dels eixos de l’acord és la transformació digital.

L’acord també posa l’accent en garantir el català com a llengua vehicular, així com també vol promoure la perspectiva de gènere i la perspectiva antiracista per a garantir la igualtat d’oportunitats.

Centres de formació integral

Un altre dels punts que fixa el document és la necessitat de crear «centres de formació integral», on s’hi puguin estudiar cicles formatius, però també obtenir certificats professionals i altres titulacions. La idea és que tota la població resident a les comarques gironines tingui «un centre de referència» que permeti als interessats estudiar cicles, però també enfocar l’oferta a la població activa.