Foment pressiona els partits perquè no donin suport a la reducció de jornada
Diari de Girona. Sánchez Llibre adverteix les formacions polítiques «de la que els ve al damunt» si hi voten a favor Acusa Díaz de «coaccionar» els empresaris
«Coacció», «imposició», «ingerència inacceptable» i «autoritària» van ser alguns dels qualificatius utilitzats pels màxims dirigents de Foment del Treball ahir en relació amb el projecte de llei que d’aquí a uns dies començarà a tramitar el Govern central per reduir la jornada laboral màxima a Espanya a 37,5 hores setmanals.
«Aquesta roda de premsa la fem per donar a conèixer l’opinió dels empresaris sobre la reducció de jornada, però també perquè les formacions polítiques sàpiguen la que els ve al damunt si voten a favor d’una reforma legislativa d’aquestes característiques», va afirmar el líder de la històrica patronal catalana, Josep Sánchez Llibre.
Reunió d’UGT amb Puigdemont
La pressió als partits ha començat, tant per part dels detractors com dels partidaris d’una mesura que justament ara es comença a negociar en el terreny polític i que, presumiblement, entrarà en la fase decisiva al Congrés a mitjans de l’any que ve. Si ahir Foment va fer un pas endavant per erigir-se com el paladí més combatiu de la cridada a ser la norma estrella en matèria laboral de l’Executiu durant aquesta legislatura, UGT viatja dilluns a Brussel·les per reunir-se amb Carles Puigdemont i intentar sumar-lo a la seva causa. Què votarà cada partit, especialment els postconvergents, encara no està clar.
Foment va voler avisar tots els partits al Congrés «de la que els ve al damunt» si avalen al Congrés una norma que, a hores d’ara, no té assegurats els vots suficients per prosperar. Dilluns, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, va visitar la seu de la patronal i va poder «comprovar» que la preocupació més gran actualment entre les pimes és l’impacte que tindria aquesta llei, segons va afirmar Sánchez Llibre.
El president de Foment no va revelar en públic quina va ser la resposta del líder de l’oposició i si el PP hi votarà en contra, s’hi abstindrà o l’avalarà. Tampoc si tenen lligats els vots de Junts, una altra força clau per armar les majories necessàries. Des dels sindicats han acusat Sánchez Llibre de tenir assegurats fa mesos els vots contraris dels postconvergents i això va allargar les negociacions al si del diàleg social, si bé ara no està clar. I és que les contrapartides que poden aconseguir els de Junts a canvi d’un sí són extenses, ja que per al Govern, especialment per a Sumar, que la reducció de jornada prosperi és un element clau.
«Amb el màxim respecte i afecte [a la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz], no estem en contra d’una reducció de jornada per principis, però sí en contra d’una reducció generalitzada i per llei», va afirmar el president de Foment. Des de l’entitat empresarial calculen que la norma suposaria un augment dels costos laborals del 7%, o el que és el mateix, uns 12.000 milions a tot Espanya.