Foment anticipa un 2024 al ralentí: menys inflació i pujades salarials | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

Foment anticipa un 2024 al ralentí: menys inflació i pujades salarials

  |   Novetats

El Periódico. Des de la patronal catalana supediten part del seu pronòstic al fet que el Banc Central Europeu torni a rebaixar els tipus d’interès.

Foment del Treball anticipa un any 2024 amb una inflació a la baixa, però també amb un creixement econòmic més contingut i uns salaris que continuaran pujant, però menys. La històrica patronal aventura un refredament generalitzat dels principals indicadors macroeconòmics, la velocitat dels quals serà més elevada o menys depenent de les decisions que prengui el Banc Central Europeu (BCE) sobre els tipus d’interès. Així ho dibuixa al seu informe de conjuntura econòmica, presentat ahir en roda de premsa.

“Ens trobem que el malalt ja està estabilitzat en matèria d’inflació i sembla pertinent que la teràpia es moderi i [el BCE] pensi a anar retirant-la”, va dir el secretari general de Foment, Salvador Guillermo. Des de la patronal catalana fien gran part del seu pronòstic –i la variabilitat del mateix– a quan es produeixi aquesta decisió de l’autoritat monetària de tornar a rebaixar els tipus d’interès. Com més aviat ho faci, menys afectat es veurà el creixement econòmic. Espanya, per exemple, tancarà aquest 2023 amb un creixement del seu PIB del 2% i l’esmentat indicador es rebaixarà a l’1% el 2024, segons les últimes previsions de l’FMI.

Un factor que juga en contra de l’economia espanyola és que ha perdut competitivitat en l’àmbit de la inflació. Si bé fa mesos va aconseguir situar-se com l’economia de la UE on menys s’apujaven els preus, ara no només ha perdut l’esmentat estatus, sinó que la seva taxa d’inflació és superior a la mitjana europea. El novembre, segons dades d’Eurostat, l’IPC espanyol va ser del 3,3%, davant el 3,1% del conjunt de la UE.

Una nota positiva a escala empresarial i negativa per a la butxaca dels treballadors és que el creixement dels salaris es moderarà durant l’any que ve, segons els números de Foment. Després d’un 2023 de “fort creixement dels costos laborals”, d’acord amb un 5% de salari per hora, segons les dades de l’INE, el 2024 serà més contingut. I és que el pacte salarial arribat entre la CEOE, CCOO i UGT contempla increments menors per a aquest any vinent respecte al vigent. Concretament, la pujada mínima per conveni hauria de ser del 4% per al 2023 i el 2024 baixa al 3%. Des de Foment també han assenyalat que “les expectatives d’inflació més moderada” provocaran una racionalitat “més gran en el procés negociador”, segons va referir Guillermo. És a dir, que en tant que els preus pujaran menys, els empresaris confien que els sindicats reclamin menys pujades salarials.

Des de la patronal també anticipen que aquest refredament generalitzat afecti el volum de contractacions. El mercat laboral porta instal·lat, després d’una primera meitat d’any de rècord, en un procés de desacceleració. Procés que Foment augura que s’estendrà el 2024, tot i que sense arribar a l’estancament ni a la destrucció generalitzada d’ocupació.

El secretari general de Foment va evitar pronunciar-se sobre la demanda del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de negociar al llarg del 2024 un model de “finançament singular” per a Catalunya. “Tot el que sigui singular… Caldrà veure com es conforma aquesta singularitat”, va afirmar.