Foment acusa Díaz de bloquejar convenis amb la reducció horària | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

FOTOS pàgina web (371 × 205 px) (14)

Foment acusa Díaz de bloquejar convenis amb la reducció horària

  |   Novetats, Principal

Diari de Girona. La patronal catalana avança que les empreses cada vegada oferiran pujades salarials més petites per la “incertesa”

Foment del Treball acusa el Ministeri de Treball d’estar alimentant la “incertesa” amb el seu projecte de llei per reduir la jornada laboral i que això s’està traduint en un obstacle per renovar part dels convenis col·lectius actualment en negociació. I és que part de les empreses que representa Foment estan dilatant les converses, a expenses de si acaba tirant endavant o no una norma que els digui que la jornada màxima serà inferior a la que ara tenen en l’esmentat conveni.

Així ho va manifestar ahir en roda de premsa el director de relacions laborals de l’entitat, Javier Ibars. “Qualsevol negociació que comporti canviar les regles del joc té una incidència”, va afirmar. La patronal catalana es queixa dels efectes provocats per la dilació de la negociació –ja són 11 mesos de converses– que promou el Ministeri de Treball. Dilació que el ministeri està sostenint amb l’objecte d’intentar que la patronal s’afegeixi al seu projecte de llei.

Per argumentar la seva tesi, Ibars va citar la “sorprenent” i “significativa” desacceleració en la renovació de convenis durant l’últim trimestre. Actualment, a Catalunya hi ha un 5,82% més de convenis en vigor que fa un any, però durant el trimestre passat l’esmentada xifra de creixement interanual era del 8,33%; en el cas d’Espanya, l’actual és d’1,03% i la del trimestre passat era del 4,65%.

“Malgrat que les dades del 2024 mostren un bon ritme de negociació dels convenis col·lectius, sí que és cert que en l’últim trimestre hi ha hagut un caiguda bastant sorprenent i rellevant”, va insistir el director de relacions laborals de Foment. “Una causa d’aquest alentiment estic absolutament convençut que són les incerteses generades per tota aquesta sèrie de projectes normatius, com la reducció de jornada, que tenen una incidència claríssima en la negociació dels convenis col·lectius”, va afegir.

Una part majoritària dels convenis a Catalunya encara té una jornada ordinària pactada superior a aquelles 37,5 hores setmanals que pretén el Govern. Concretament, segons les dades ofertes ahir per Foment, només un de cada quatre convenis amb vigència a Catalunya té un horari pactat igual o inferior a aquest llindar.

Aquest procés negociador tindrà el seu punt i a part en el marc del diàleg avui. La patronal CEOE –en la qual Foment ocupa una vicepresidència– va convocar el seu comitè executiu per escenificar el rebuig de l’última oferta de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, cosa que provocarà que l’acció negociadora es traslladi ja al Congrés dels Diputats. Allà presumiblement s’allargarà durant setmanes o, segons les previsions d’algun dels actors implicats, mesos.

Foment va insistir ahir que les qüestions relatives a la durada i organització de la jornada laboral són, al seu entendre, qüestió exclusiva de negociació entre patronals i sindicats i que l’Estat no ha de dir-los quantes hores han de figurar a cada conveni.