Fidelització del turista nacional i més pernoctacions, reptes del turisme
Diari de Girona. En els darrers dos anys, els visitants catalans i espanyols no han pogut de marxar a l’estranger, però l’any que ve sí que podran. Els turistes de proximitat solen fer també estades més curtes. La fidelització del turista nacional (català i espanyol), que durant els dos últims anys s’ha quedat aquí a causa de la pandèmia però que l’any que ve probablement podrà tornar a escollir destinacions estrangeres, i la recuperació de la xifra de pernoctacions, que encara es troben molt per sota de les dades prepandèmia, són dos dels principals reptes del turisme gironí per al 2022. Aquestes són dues de les principals conclusions de la jornada organitzada per la Taula Gironina de Turisme ahir a la UdG, on es va fer un balanç de la temporada d’estiu de 2021 i es van apuntar les perspectives per a l’any vinent, durant el qual es preveu arribar a una situació molt semblant a la de 2019.
Segons el vicepresident del Paronat de Turisme, Jaume Dulsat, aquest 2021 ha estat «manifestament millor» que el 2020, tot i que encara està «una mica lluny del 2019»: en total, aquest estiu han vingut 3,18 milions de turistes, una xifra que suposa un 78% més que el 2020 però que encara es troba gairebé un 5% per sota el 2019. Tot i això, la situació varia en funció del sector i la zona: els càmpings són els que han experimentat una dinàmica més positiva, mentre que als hotels, turisme rural i apartaments els està costant més recuperar-se. En tot cas, segons va explicar el vicepresident del Patronat de Turisme, Jaume Dulsat, qui hi ha sortit més guanyant han estat els Pirineus, on la temporada ha estat «excepcional».
Dulsat va explicar que la temporada l’han salvat, sobretot, els turistes catalans i espanyols. Pel que fa al turisme internacional, el principal mercat continua essent el francès (tot i que ha disminuït), i han arribat també turistes d’Holanda, Alemanya i Bèlgica. En canvi, el turisme britànic i rus no hi han tingut presència a causa de les restriccions.
A partir d’ara, el repte serà fidelitzar aquest turista nacional, ja que durant els darrers dos anys ha optat per quedar-se dins dels límits de Catalunya o Espanya a causa de la pandèmia, però que l’estiu vinent segurament ja podrà volar a l’estranger.
De la mateixa manera, aquest turista de proximitat fa estades més curtes, així que, si bé el nombre de turistes s’ha recuperat bastant, la xifra de pernoctacions es troba encara un 20% per sota de la de 2019. «Això ens ha de preocupar: no volem més gent, sinó que hi siguin més dies i que gastin més», va indicar Dulsat. El vicepresident del Patronat va indicar que seguiran treballant en la desestacionalització del turisme -«no volem acumular la gent al juliol i l’agost»- i apostant per la sostenibilitat. En aquest sentit, Dulsat va assenyalar que aquest estiu molts turistes han vingut amb el seu cotxe particular i això ha suposat un problema, ja que s’han creat embussos i ha generat la necessitat de més aparcaments dissuassius.
L’aeroport tanca la temporada d’estiu amb uns 310.000 usuaris
El director de l’aeroport, Vicenç Pallarès, va explicar que l’equipament ha tancat l’octubre amb un resultat positiu, i que la temporada turística acabarà amb uns 310.000 viatgers. I és que, malgrat que la recuperació de l’aeroport gironí està molt condicionada per la dependència del turisme de fora de l’espai Schengen (sobretot Regne Unit, Rússia i el nord d’Àfrica), sí que s’han anat sumant nous vols a mesura que es relaxaven les restriccions. A més, les perspectives són bones: Ryanair recuperarà l’avió de base a Girona a partir de desembre i s’oferiran deu rutes aquest hivern. Com a mercats prioritaris, Pallarès va indicar que s’ha de seguir insistint en el rus per recuperar els vols quan la situació ho permeti, però sense perdre de vista mercats cada cop més importants com l’holandès o d’emergents com l’italià.
La despesa del turista se situa en el 82% del 2019
La despesa del turista en destí s’ha recuperat molt millor a Girona que a la resta de l’Estat. Així ho va explicar Albert Pascual, de Caixabank Hotels & Tourism, amb dades de les despeses fetes pels visitants amb targeta de crèdit (és a dir, sense tenir en compte l’efectiu ni els pagaments fets des del lloc d’origen). Segons les seves xifres, entre gener i setembre s’ha aconseguit un 82% de la despesa respecte el mateix període de 2019. La recuperació ha vingut del turisme nacional, que en aquest període ha augmentat un 9% la despesa, mentre que la despesa internacional s’ha desplomat un 33%. A la temporada d’estiu, s’ha assolit un 92% de la despesa de 2019.