Eugeni Figa: “Difícilment trobarem un indret semblant al Mediterrani com des del Cap de Creus a les Medes i les Formigues”
Diari de Girona. Els ports de la Costa Brava afronten canvis importants per adaptar-se a la sostenibilitat i el respecte per al medi ambient. El director del Club Nàutic Estartit valora la importància dels ports en l’economia gironina i el concepte “Vitamina Blava”.
Eugeni Figa, director del Club Nàutic Estartit, és el protagonista del capítol 23 de Girona Valley, el podcast de Diari de Girona i l’agència de comunicació digital La Factoria dedicat a les idees, la innovació, el talent i l’empresa a la demarcació de Girona. Els ports de la Costa Brava són un referent de la Mediterrània i en els darrers anys es troben en procés de canvi important per la transformació energètica, la preservació del medi ambient i la gestió de la sostenibilitat, amb la urgència actual de l’ús racional de l’aigua.
L’atractiu de la Costa Brava promou el concepte de “Vitamina Blava” pel valor econòmic que aporten els ports esportius als pobles costaners i també a l’economia gironina. “Tots el que formem part del turisme vivim de l’entorn i si no tinguéssim aquest entorn esplèndid i espectacular, com és la Costa Brava, el turisme no vindria”, valora Figa, que admet que és molt important que se sàpiga preservar perquè sigui atractiu, “ja que si no està en perfectes condicions no tenim massa cosa a vendre.”
El 2023 ha estat considerat un bon estiu per als ports esportius gironins i Eugeni Figa ho valora amb satisfacció, en aquest moment de calma estacional: “La valoració de la temporada ha estat molt bona i ja venim d’uns anys molt bons. Després de la Covid, ha estat com un ressorgir i en la nàutica s’ha trobat un espai de llibertat. I això ha fet que la nàutica hagi tingut un cert increment” en relació als anys previs a la pandèmia.
Els ports de la Costa Brava fa anys que treballen per gestionar el procés de transició energètica, com passa en el sector de la mobilitat urbana, amb la millora ecològica i la dràstica reducció del consum de l’aigua com s’ha vist aquest estiu. “Aquest canvi és inevitable perquè afecta tota la societat i fa temps que els ports esportius també estem preocupats. Cadascú en el seu nivell ha de fer determinades coses i en aquest sentit els ports hem fet una associació estratègica interessant, amb el Clúster Català de l’Eficiència Energètica, i hem preparat tot uns projectes per ajudar a tots els ports catalans per veure com s’han de preparar les seves infraestructures i equipaments per al canvi climàtic fins a l’any 2050 i posterior”.
Per a Figa, apassionat del mar i un referent dels ports esportius en la gestió del medi ambient, navegar és la sensació de “llibertat absoluta i un cert joc de mil coses atractives que passen al mar”. I amb relació a l’Estartit, un port amb molt encant per la biodiversitat de les Medes, “qui no ha anat a les Medes i no ha vist tota la seva fauna i flora que hi ha, no s’ho pot imaginar perquè és un entorn molt privilegiat. I si l’hagués de comparar amb un altre indret, com el Cap de Creus i l’entorn de les Medes i les Formigues, difícilment trobarem una cosa semblant en el Mediterrani”.