Estudi sobre els visitants dels Pirineus
El Punt. El Parc de les Capçaleres del Ter i del Freser analitza la freqüentació. El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser està fent un estudi sobre “l’afluència, freqüentació i caracterització de visitants” d’aquest espai protegit, els resultats del qual han de servir a curt termini per gestionar-hi l’ús turístic. Des del juny fins al desembre se’n desplegarà la primera fase, consistent en el recompte i l’anàlisi dels visitants en els accessos més utilitzats: el collet de les Barraques, Fontalba, Vall de Núria, Daió, coll de Meianell, Vallter 2000, Tregurà o la collada Fonda.
La direcció de l’estudi s’ha encarregat a Estela Farias, de la Universitat de Lleida (UdL) . Farias i el seu equip tenen experiència en aquest camp, ja que han elaborat estudis similars als parcs naturals del Montsant, Cadí – Moixeró, Alt Pirineu i Collserola. La directora de l’estudi treballa en recerca a l’Institut de Desenvolupament Social i Territorial (Indest), de la UdL, és especialista en la investigació social aplicada a l’esport i ha participat en l’elaboració de guies de bones pràctiques en el medi natural. És “un referent ara mateix en estudis de freqüentació i capacitats de càrrega d’espais naturals al nostre país”, afirmen al parc ripollès. Si bé una part del personal l’aportarà la universitat lleidatana, es vol que hi prengui part també gent del territori. Per això han fet una crida als interessats a participar-hi perquè es posin en contacte amb el parc.
Preocupats per la massificació
Com en altres espais naturals, aquest any al parc de les capçaleres del Ter i del Freser han hagut de limitar el nombre de visitants en determinats punts per evitar la massificació que s’hi produïa, sobretot a l’estiu. La regulació afecta, en dies determinats, els vehicles que pugen la collada de Fontalba (al peu del Puigmal), les gorgues del Freser i Coma de Vaca, al terme de Queralbs. La mesura s’aplicarà fins al 12 d’octubre. En el cas de Fontalba, per accedir-hi en cotxe cal fer una reserva prèvia. La capacitat és de 100 vehicles. A les gorgues, la capacitat es va establir en 44 i no cal reserva prèvia. En tots dos casos, però, cal pagar cinc euros per cada cotxe. Els diners recaptats es destinaran al manteniment de les pistes forestals.