Espanya i la Xina consoliden les seves relacions comercials després de la pandèmia
Diari de Girona. L’esdeveniment digital, organitzat per l’ambaixada xinesa i Prensa Ibérica, ha posat de manifest que el comerç i les inversions bilaterals presenten una tendència a l’alça malgrat l’impacte de la pandèmia i les conseqüents complicacions per a la mobilitat.
Les relacions diplomàtiques entre la Xina i Espanya, establertes el 1973, segueixen avançant amb estabilitat. Ni tan sols la pandèmia de la Covid-19 i les seves greus conseqüències a nivell global han pogut trencar el vincle entre tots dos països, sustentat en el respecte, la igualtat i el benefici mutu. Així ho ha afirmat l’ambaixador de la Xina a Espanya, Wu Haitao, durant l’esdeveniment “Rutes comercials entre Espanya i la Xina: el rellançament després de la Covid-19”, organitzat per l’ambaixada xinesa i Prensa Ibérica, que ha sigut retransmès en streaming, per totes les capçaleres del grup.
Alfonso Nogales, director d’innovació digital de Prensa Ibérica va ser l’encarregat de conduir aquest esdeveniment en línia, en el qual es va ressaltar que la complementarietat de les dues economies, sumada a la gran demanda del mercat, ha contribuït enormement a generar oportunitats per a la intensificació de la cooperació economicocomercial, fins i tot en aquests temps difícils. Durant el seu discurs, Haitao va assenyalar que, després de registrar un increment de 6,7% l’any passat, el comerç bilateral va arribar als 35.072 milions de dòlars, i va assolir un augment interanual del 29,7%. Per un altre costat, les exportacions espanyoles cap a la Xina ronden els 9.612 milions de dòlars, amb un increment interanual del 31,3%. A més, durant els primers vuit mesos de l’any, han sortit 242 trens de Yiwu a Madrid i els trens procedents d’Espanya s’han multiplicat per 10. L’ambaixador va recordar que Espanya ha estat present a l’Exposició Internacional d’Importacions de la Xina (CIIE per les seves sigles en anglès) durant quatre anys consecutius i va assenyalar que la presència de béns espanyols en el mercat del seu país ha augmentat, especialment la de productes com la carn de porc, el pernil, el vi i l’oli d’oliva, entre altres.
Per una altra part, Haitao va subratllar la ferma aposta de tots dos països per una producció baixa en emissions de carboni i per l’economia digital que, va assegurar, serà font de noves oportunitats per a la cooperació en àrees com les energies renovables, la mobilitat elèctrica o el negoci electrònic transfronterer.
’Obertura, senya d’identitat de la Xina moderna
Durant el seu discurs, l’ambaixador va recordar que aquest any se celebra el centenari del Partit Comunista de la Xina i el 50 aniversari de la recuperació de l’escó legítim de la República Popular Xina a l’ONU. Va destacar també que es compleixen dues dècades des de l’ingrés de la Xina com a soci de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) i que, en aquest temps, han sigut incomptables les mesures preses pel país per defensar enèrgicament el sistema de comerç internacional i per contribuir al creixement mundial. L’obertura, va assegurar, és la se-
Espanya d’identitat de la Xina moderna.
Per últim, Haitao va fer una crida a la solidaritat global, per poder superar les últimes cuades de la pandèmia. D’aquesta manera, el gegant asiàtic reafirma la seva voluntat de futur d’aprofundir amb Espanya la confiança mútua, articular les estratègies de desenvolupament, fomentar la cooperació de benefici mutu i promoure el desenvolupament sostenible, per portar a noves altures l’Associació Estratègica Integral Xina-Espanya.
Relacions bilaterals favorables
La jornada va continuar amb una taula rodona en la qual agents directes del comerç internacional entre Espanya i la Xina van analitzar el present i el futur entre els dos països. Manuel García, president d’Interporc, organització interprofessional agroalimentària que representa els sectors de la cadena de valor del porcí, va informar en la seva intervenció que el nostre país és el primer exportador de carn de porc a la Xina, i aquest any prsenta un augment d’un 27% en les exportacions. Segons García, aquest creixement favorable es deu al fet que els productes porcins espa-
nyols ofereixen màximes garanties de seguretat alimentària, benestar animal i qualitat de producte.
Per la seva part, Ken Chan, CEO de COSCO Shipping Ports Spain, va ressaltar el paper destacat que té el port de València per als intercanvis comercials entre Espanya i la Xina. D’acord amb les seves dades, el 2021 s’ha registrat un creixement exponencial de les mercaderies entre Espanya i la Xina d’un 21%, xifra que representa la quarta part del volum total del potencial del port de València. Chan va assenyalar la importància d’augmentar el potencial d’aquest port afegint més molls d’atracada, millorant la informatització de dades, la capacitat d’interconnexió entre ports i atraient més empreses xineses a aquesta zona portuària.