Escrivá obté un preacord per a la reforma de la cotització dels autònoms | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Escrivá obté un preacord per a la reforma de la cotització dels autònoms

  |   Novetats

Diari de Girona. La proposta ja està avalada per dues de les tres organitzacions d’autoempleats i ATA votarà avui si dona suport o no als canvis.

Fumata blanca a la taula dels autònoms. El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha aconseguit un principi d’acord amb dues de les tres organitzacions més representatives del col·lectiu de treballadors per compte propi, Upta i Uatae, per reformar el sistema de quotes. Falta la decisió final d’ATA -vinculada a la CEOE-, que ha convocat el seu màxim òrgan directiu per a dos quarts d’una del migdia d’avui per votar formalment si avala o no el text. En les últimes hores s’ha mostrat procliu al sí. Un cop ratificada per totes les parts la reforma, a partir del 2023 imperarà un nou format de 15 quotes, a pagar cada autònom una segons els rendiments nets que registri.

Un «canvi cultural» entre el col·lectiu, que passa de cotitzar segons la quota que elegia voluntàriament -habitualment la mínima- a aquella corresponent al seu nivell d’ingressos. La Seguretat Social calcula que dos de cada tres autònoms pagaran menys o igual amb el nou sistema que amb l’actual, per més que aquest conservi un caràcter regressiu.

És a dir, el pes de la quota per als treballadors de menors ingressos és més gran que l’exigit a les rendes més altes. Al voltant d’un milió d’autònoms, aquells amb més ingressos entre el col·lectiu, veuran augmentada la cotització obligatòria.

Després de sis mesos de negociacions a les taules del diàleg social, Escrivá aconsegueix deixar pràcticament tancada una de les carpetes troncals de la reforma del sistema de la Seguretat Social. El principi d’acord contempla una aplicació progressiva del nou sistema de quotes, que començaran amb uns imports el 2023, n’aplicaran altres el 2024 i altres el 2025. La quota mínima començarà en 245 euros i acabarà el cicle en 230 euros, mentre que la màxima començarà en 500 euros i culminarà en 590 euros. Les intermèdies també tindran moviments, però de quantia moderada.

Una altra novetat de la reforma és que aquesta flexibilitza la prestació per cessament d’activitat, l’atur dels autònoms, amb uns requisits més accessibles i fent-lo compatible continuar treballant en determinats supòsits.

Un estalvi «substancial»

«Després d’un intens període de negociació, des d’Uatae estem en condicions de dir que hem arribat a un acord. Hem aconseguit rebaixar les quotes per a les persones que tenen més dificultats i millorar la prestació de cessament d’activitat de tot el món», va explicar la secretària general d’Uatae, María José Landaburu. «Compleix amb les expectatives que des d’Upta ens havíem posat. 2,3 milions d’autònoms tindran un estalvi substancial d’entre 400 i 1.200 euros a l’any», va valorar el president d’Upta, Eduardo Abad.

Els autònoms que tinguin rendiments nets per sota dels 670 euros al mes hauran de pagar la quota mínima, que el 2023 serà de 230 euros mensuals. I, a l’altra banda de la balança, els que guanyin més de 6.000 euros al mes hauran de pagar una quota de 500 euros (la màxima). Al mig hi ha un ventall de 13 trams més d’ingressos en els quals els treballadors per compte propi s’hauran de moure. Amb la capacitat de canviar cada dos mesos de quota per adaptar-la a l’evolució dels seus negocis i el deure a final d’any de retre comptes davant d’Hisenda. I el 2025, quan acabi d’entrar en vigor la primera fase de la reforma, la quota mínima s’ubicarà en 200 euros mensuals i la màxima en 590 euros.

Si l’autònom ha pagat per allò que guanyava, cap problema. Si ha calculat malament, l’exercici li ha anat millor del previst i ha acabat pagant menys, haurà de posar la diferència. I si, al contrari, no li ha anat tan bé com esperava i ha pagat de més, podrà reclamar que li tornin.

El nou sistema de cotització conserva la figura de la tarifa plana per als que comencen. Durant el primer any podran pagar 80 euros al mes, independentment del volum d’ingressos i despeses. Fins ara la quota era de 60 euros i durava dos anys i mig, si bé la quantia pujava fins als 294 euros.