Empreses i entitats poden sol·licitar els ajuts per contractar joves durant un an
El Punt. El SOC finança 17.684 euros per cada jove contractat durant un mínim d’un any a jornada completa. Els contractes s’han de subscriure durant el mes de març i el termini de sol·licitud s’ha ampliat fins al 30 d’abril. S’hi destinen 125 milions d’euros, que faciliten la contractació de més de 7.000 persones menors de 30 anys desocupades.
El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) té obertes les convocatòries d’ajuts a empreses, autònoms, cooperatives de treball associat i entitats sense ànim de lucre per a la contractació de persones desocupades menors de 30 anys durant un any i a jornada completa. En total, s’hi destinen 125 milions d’euros, que faran possible la contractació de més de 7.000 persones joves sense feina. Les convocatòries permetran potenciar l’ocupació de persones joves mitjançant el finançament de més de 17.000 euros per cada jove contractat durant un mínim d’un any a jornada completa.
Amb aquests programes de foment de la contractació, el Departament d’Empresa i Treball vol sacsejar les xifres d’atur juvenil, generar ocupació de qualitat i oferir als més joves una experiència laboral. Alhora, cerca ajudar les empreses i entitats a reactivar-se després de la crisi de la covid-19 i a créixer amb talent jove. La meitat del pressupost es destina a subvencionar contractes de formació per a l’obtenció d’una pràctica professional per a joves amb titulació (ja sigui universitària, cicles formatius de grau mitjà, superior o equivalents, o certificats de professionalitat), i l’altra meitat, a subvencionar contractes laborals per a joves que no poden subscriure un contracte de formació en pràctiques.
Un altre dels objectius d’aquesta línia d’ajuts és que les empreses es familiaritzin amb la modalitat del contracte de formació per a l’obtenció d’una pràctica professional, ja que és especialment interessant tant per a les organitzacions com per a les persones joves que han d’iniciar una trajectòria professional. Molts i moltes joves asseguren que tenen dificultats per accedir al món laboral perquè, tot i tenir la formació necessària per als llocs oferts, mai no han pogut signar un contracte i no poden acreditar una experiència prèvia. En aquest sentit, el contracte de formació en pràctiques ofereix una primera oportunitat laboral de qualitat a les persones joves. Amb l’entrada en vigor de la nova reforma laboral, un dels tipus de contracte que pot tenir una durada determinada d’un any és, precisament, el de formació per a l’obtenció d’una experiència pràctica.
Abans de la reforma laboral els contractes d’obra i servei suposaven prop d’un 30% de totes les contractacions dels joves menors de 30 anys. Ara, amb l’eliminació d’aquesta modalitat, és d’esperar que les empreses apostin pels contractes de formació en pràctiques, que fins ara amb prou feines arribava a l’1% com a modalitat de contractació escollida.
216 milions d’euros en polítiques actives d’ocupació adreçades específicament a les persones joves
En total, el Departament d’Empresa i Treball destina més de 216 milions d’euros a polítiques actives d’ocupació adreçades únicament a les persones joves. Aquest pressupost històric, procedent en gran part dels fons React-EU per tal d’afrontar les conseqüències socials i laborals de la crisi de la covid-19, permetrà beneficiar més de 25.000 nois i noies mitjançant: els ajuts a empreses per a la contractació; els programes d’orientació, formació i experiència laboral per a joves que necessiten un suport específic, i els programes de formació professional per a l’ocupació. En definitiva, un conjunt d’actuacions per donar una resposta adequada a les necessitats i realitats laborals de cada jove.
Pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, aquests programes formatius i ocupacionals s’han dissenyat “per tal de reduir l’atur juvenil i, alhora, empènyer en el camí de la transformació del sistema productiu del nostre país. I ho fem amb una inversió rècord que té un enorme retorn. Perquè cada jove que rep una bona formació ocupacional, que s’insereix al món laboral, que aconsegueix un lloc de treball digne, és un èxit que reforça el teixit empresarial i reverteix en la millora de la nostra societat”.
Aquestes mesures s’engloben en el pla de xoc per l’ocupació de 917 milions d’euros presentat pel president de la Generalitat de Catalunya i el conseller d’Empresa i Treball el mes de juliol passat, centrat en ajudar els col·lectius amb més dificultats per inserir-se o mantenir-se en el món laboral (com dones, joves i majors de 52 anys). Trobareu més informació sobre el pla de xoc per l’ocupació al web play.gencat.cat.
Requisits per a la subvenció del contracte
Les persones joves en situació d’atur interessades en ser contractades dins d’aquests programes s’han de posar en contacte amb la seva Oficina de Treball, a través del telèfon 900 800 046. Els requisits són tenir entre 16 i 29 anys i estar inscrit al SOC com a demandant d’ocupació no ocupat.
Pel que fa a les empreses, autònoms, cooperatives de treball associat i entitats sense ànim de lucre amb establiment operatiu a Catalunya, el SOC els ofereix un ajut de 17.684 euros per cada jove menor de 30 anys contractat durant un mínim de 12 mesos a jornada completa. El contracte pot estar formalitzat entre el 30 de novembre del 2021 i l’1 d’abril del 2022. Les sol·licituds de subvenció es poden presentar fins al 30 d’abril a l’espai Tràmits de la Seu electrònica de la Generalitat de Catalunya o al Canal Empresa, concretament buscant “Foment de l’ocupació i la contractació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya” en el cercador de tràmits.
Cal tenir en compte que la persona jove contractada ha d’estar inscrita al SOC com a demandant d’ocupació no ocupat, almenys, el dia anterior a l’inici del contracte.
El nombre de contractes subvencionats no pot ser superior a cinc ni excedir el 50% de la plantilla de l’entitat beneficiària. En el cas d’una persona física o jurídica que tingui fins a una persona contractada, pot sol·licitar la subvenció per a un nou contracte.
Podeu consultar la informació dels ajuts al web del SOC: serveiocupacio.gencat.cat